
SIPITANG: Penduduk di sini mahu Jabatan Hidupan Liar menangkap dan membunuh seekor buaya yang dilihat di sungai dekat Kampung Banting di Kuala Mengalong pada Sabtu.
Penduduk kampung bimbang mengenai kehadiran buaya itu dan mahu pihak berkuasa hidupan liar mengambil tindakan segera demi keselamatan.
Seorang penduduk yang enggan dikenali mendakwa melihat seekor buaya sepanjang kira-kira 3 meter berenang di sungai.
window.googletag = window.googletag || {cmd: []};googletag.cmd.push(function() {googletag.defineSlot('/22826383987/dailyexpress_inline', [1, 1], 'gpt-passback').addService(googletag.pubads());googletag.enableServices();googletag.display('gpt-passback');});Penemuan buaya itu berlaku hanya beberapa hari selepas seorang lelaki dilaporkan hilang di kawasan yang sama, dan penduduk percaya individu berkenaan kemungkinan besar telah diserang buaya.
“Buaya itu dilihat berenang berhampiran tebing sungai dan ini sangat berbahaya kepada penduduk serta pasukan penyelamat yang masih mencari lelaki hilang di sungai itu,” kata penduduk berkenaan.
Penduduk itu menggesa pasukan mencari dan penduduk lain agar lebih berhati-hati apabila berada berhampiran sungai atau berada di dalam sungai, terutamanya kepada mereka yang memancing.
Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Calvin Joe Jeafery berkata operasi mencari Pungut Maidin, 52, yang hilang dan dipercayai diserang buaya masih diteruskan.
“Kami tidak dapat menyertai operasi menyelamat banjir kerana perlu menumpukan kepada pencarian mangsa yang hilang. Bagaimanapun, daerah ini juga mempunyai pasukan penyelamat lain termasuk polis dan Angkatan Pertahanan Awam,” katanya.
Sementara itu, di Kampung Lumat, Beaufort, seorang lagi penduduk melaporkan melihat seekor buaya besar naik ke darat pada Sabtu.
Penduduk tersebut, yang juga mahu identitinya dirahsiakan, menyuarakan kebimbangan terhadap bahaya dihadapi penduduk kampung yang menjalankan aktiviti berhampiran sungai.
“Kami mohon agar pihak Jabatan Hidupan Liar mengambil tindakan menangkap buaya tersebut demi keselamatan penduduk yang menjalankan aktiviti di sepanjang sungai,” kata penduduk itu.
Penduduk itu juga menasihati orang ramai supaya lebih berwaspada apabila menghampiri sungai kerana kehadiran buaya boleh mengancam nyawa.
“Saya amat menasihati penduduk, khususnya kanak-kanak, supaya tidak mandi atau bermain di sungai yang jelas mempunyai penghuni berbahaya,” katanya.


