
Kota Kinabalu: Ketua Menteri Datuk Hajiji Mohd Noor memuji pencapaian atlet Sukma negeri pada temasya dwitahunan yang diadakan di Sarawak baru-baru ini dan menggesa mereka bekerja lebih keras sebagai persiapan menghadapi temasya akan datang.
Beliau berkata demikian ketika mengadakan lawatan kerja ke Kementerian Belia dan Sukan di Wisma Muis pada Khamis.
Sabah hanya berjaya memenangi 29 emas, 36 perak dan 55 gangsa di Sarawak, jauh daripada sasaran 40 pingat emas yang mereka tetapkan.
“Walaupun kita gagal mencapai sasaran 40 emas, kita telah memberikan yang terbaik. Berlatih lebih keras untuk melakukan yang lebih baik pada masa hadapan,” katanya.
SPONSORED CONTENT Sinyi Group Founder, Chou Chun-Chi, Wins 2024 Asia Pacific Enterprise Award and Expands Sustainable Tourism Ventures in Sabah, Malaysia Kota Kinabalu: The 2024 Asia Pacific Enterprise Awards, hosted by Enterprise Asia, aims to recognize the most outstanding business leaders and organizations in the Asia-Pacific region. Read more Atlet para, Eddy Bernard turut dipuji olehnya kerana merangkul pingat gangsa dalam acara 100m pecut di Paralimpik Paris bulan lalu.
Hajiji juga mahu melihat penambahbaikan kemudahan latihan untuk atlet negeri.
“Melangkah ke hadapan, saya mahu Kementerian mempertingkatkan lagi taraf sukan di Sabah, termasuk membaik pulih kompleks sukan dan kemudahan mereka untuk memberi manfaat kepada atlet.”
Dalam pada itu, Hajiji turut memberikan penghargaan kepada Kementerian Belia dan Sukan atas program pembangunan mereka.
“Kementerian Belia dan Sukan adalah kementerian yang penting kerana fokusnya terhadap pembangunan belia dan sukan di negeri ini.”
Menurut Setiausaha Tetap Kementerian Datuk Mansor Asun, kira-kira 5,500 penerima dalam pelbagai perusahaan perniagaan di seluruh negeri telah mendapat manfaat daripada program belia berjumlah RM7 juta yang diperuntukkan kepada Kementerian.
“Ini program yang sangat baik dan saya mahukan program ini lebih menekankan belia yang layak akan mendapat manfaat daripadanya,” kata Hajiji.
Turut hadir pada mesyuarat itu ialah Menteri Kewangan Datuk Seri Masidi Manjun, Menteri Belia dan Sukan Datuk Ellron Alfred Angin, Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Jahid Jahim, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Ariffin Arif.
* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.
* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.
