Instagram Tidak Akan Menawarkan Video Panjang Demi Mengekalkan Hubungan Sila­turahim Antara Pengguna

TechnologyDigital
10 Jul 2024 • 11:32 AM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

TikTok yang mempopularkan penstriman video pendek dan menegak kini telah menjadi platform video panjang kerana pengguna kini boleh memuat naik video sehingga 60 minit. Pempengaruh dan pencipta kandungan kini inginkan ciri sama ditawarkan pula oleh Instagram menerusi Reels. Nampaknya ia tidak akan berlaku kerana menurut ketua Instagram Adam Mosseri, beliau tidak ingin mengubah Instagram menjadi TikTok.

image is not available

Menurut Mosseri, Instagram adalah tempat untuk menghubungkan pengguna bersama rakan dan kemudian membantu pengguna menerokai minat baharu menerusi video pendek. Dengan video panjang, pengguna akan melihat video yang lebih sedikit berbanding video pendek. Ini menyebabkan pengguna kurang berinteraksi dengan rakan dan antara faktor utama kenapa video panjang tidak akan ditawarkan di platform Instagram.

Adam Mosseri turut mengingatkan kepada orang ramai yang Instagram pernah cuba menawarkan platform video panjang seperti IGTV, tetapi ia gagal. Pengguna juga boleh kongsi video 60 minit di Instagram tetapi platform ini adalah fokus kepada keseimbangan perkongsian foto dan video.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved