Jurujual rugi RM290,910 diperdaya skim pelaburan palsu

LocalBusiness & Finance
2 Aug 2026 • 11:18 AM MYT
Kosmo Online
Kosmo Online

Hub berita berintegriti dan sensasi dalam dan luar negara.

Image from: Jurujual rugi RM290,910 diperdaya skim pelaburan palsu

KUALA TERENGGANU – Keghairahan seorang jurujual sebuah butik pakaian berjenama menggadai barangan kemasnya untuk meraih keuntungan berganda membawa padah apabila dia kerugian RM290,910 akibat diperdaya skim pelaburan tidak wujud.

Wanita berusia 60 tahun yang menyedari tertipu itu telah membuat laporan berhubung kes tersebut di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu di sini pada pukul 12.59 tengah hari, semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Azli Mohd. Noor berkata, pada mulanya, jurujual berkenaan telah tertarik dengan tawaran skim pelaburan yang dilihatnya menerusi laman Facebook pada bulan Mei lalu.

“Skim pelaburan tersebut bukan sahaja menawarkan modal murah malah kononnya menjanjikan pulangan lumayan dalam tempoh tiga jam sahaja. Mangsa yang rambang mata telah menyertai skim pelaburan itu sebelum diminta menambah modal kononnya sebagai syarat bagi menebus keuntungan diperolehi,” katanya di sini hari ini.

Azli berkata, begitupun janji pemberian keuntungan itu tidak ditunaikan sebelum wanita terbabit dihubungi pula individu tidak dikenali mengaku kononnya pegawai mengendalikan kes penipuan dalam talian.

Beliau berkata, ‘pegawai’ terbabit menawarkan bantuan kononnya untuk mendapatkan kembali modal pelaburan jurujual berkenaan.

“Mangsa yang percaya telah membuat pembayaran tambahan diarah suspek ke dalam 16 akaun bank diberikan sebanyak 57 kali antara 14 Jun hingga kelmarin,” katanya. – KOSMO! ONLINE

The post Jurujual rugi RM290,910 diperdaya skim pelaburan palsu appeared first on Kosmo Digital.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved