Duta Amerika Syarikat ke Kuala Lumpur, kini melalui akaun sosial di X memaklumkan semua pemohon individu yang melakukan permohonan visa F, M atau J bukan migran, supaya melakukan perubahan tetapan untuk akaun media sosial kepada paparan awam.
Langkah ini dikatakan dalam usaha memudahkan pemprosesan visa berkenaan, dalam melakukan tapisan dan yang berkaitan dengannya sebelum dibenarkan ke Amerika Syarikat.
Ia turut dikatakan yang mana sejak tahun 2019 yang lepas, Amerika Syarikat sedia memerlukan pemohon visa untuk memberikan pengenalan media sosial masing-masing pada borang permohonan. Langkah ini adalah dalam memudahkan penapisan individu dilakukan, dan mengelak sebarang ancaman ke keselamatan negara Amerika Syarikat.
Effective immediately, all individuals applying for an F, M, or J nonimmigrant visa are requested to adjust the privacy settings on all of their social media accounts to public to facilitate vetting necessary to establish their identity and admissibility to the United States… pic.twitter.com/JR9e5qMlDA




