Kerajaan Sasar Lebih 500,000 Peluang Kerja Melalui Inisiatif Melibatkan AI Di Malaysia

LocalTechnology
14 Oct 2026 • 8:00 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Kerajaan Sasar Lebih 500,000 Peluang Kerja Melalui Inisiatif Melibatkan AI Di Malaysia

Kerajaan kini menyasarkan untuk menghasilkan sekitar 500,000 peluang kerja melalui inisiatif dan perancangan melibatkan kecerdasan buatan di Malaysia. Ini juga dilihat selari dengan sasaran kerajaan menjadikan Malaysia negara AI menjelang 2030 kelak.

Melalui inisiatif ini, ia termasuk mengintegrasikan sejumlah perkara, termasuk selari perkembangan ekonomi digital serta penstrukturan ekonomi. Kerajaan juga akan memperluaskan usaha latihan dan persijilan dalam menambah-baik skil dan pengetahuan pekerja, sekaligus mengurangkan kesan disebabkan oleh AI. Untuk langkah ini juga, kerjasama antara sektor kerajaan dan swasta di lihat akan lebih banyak dilakukan.

Buat masa ini, kerajaan menyediakan sejumlah inisiatif dalam membolehkan orang ramai mendidik dan menambah pengetahuan berkenaan dengan kecerdasan buatan, termasuk melalui inisiatif Rakyat Digital yang turut memberikan akses kepada beberapa model kecerdasan buatan secara percuma.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved