Kim Pan Gon Tinggalkan Harimau Malaya

16 Jul 2024 • 6:03 PM MYT
Getaran
Getaran

Menampilkan laporan semasa & terkini yang mencakupi pelbagai aspek kehidupan

image is not available
- Gambar fail

KUALA LUMPUR – Jurulatih Harimau Malaya, Kim Pan Gon meletakkan jawatan sebagai ketua jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan berkuat kuasa serta-merta kerana komitmen peribadi.

Kontrak ketua jurulatih Korea Selatan berusia 55 tahun itu dijangka tamat pada penghujung 2025.

Pau Marti Vicente akan mengambil alih jawatan pemangku ketua jurulatih Harimau Malaya dalam pada itu.

Kim memuji pencapaian pasukan sepanjang tempoh perkhidmatannya atas sokongan tidak berbelah bahagi daripada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan penyokong Harimau Malaya, ditambah dengan dedikasi barisan kejurulatihan.

“Harapan saya agar FAM, kerajaan dan semua rakyat Malaysia akan terus menyokong dan menggalakkan pasukan negara mencapai matlamat layak ke Piala Asia buat kali kedua berturut-turut,” katanya pada sidang media hari ini.

Beliau juga memberi penghormatan kepada pemain kebangsaan, berkata mereka telah membentuk watak dan mentaliti yang kuat, yang dicerminkan dalam perlawanan mereka.

“Sepanjang hidup saya, saya akan sentiasa mengingati langit biru Malaysia, awan dan pokok, rakyat Malaysia yang peramah, cantik, cerah, rasa nasi lemak, dan bau durian, semua yang saya suka.

“Kini, sebagai separuh rakyat Malaysia, saya akan sentiasa menyokong pasukan kebangsaan Malaysia dan berbangga dengan Malaysia ke mana sahaja saya pergi,” katanya.

Kim menyelia lonjakan Malaysia dalam ranking dunia daripada tempat ke-154 yang rendah kepada tempat terbaik mereka di tempat ke-130. – The Malaysian Insight, 16 Julai, 2024