KKM Larang Gula-Gula Gummy Mata Dijual Di Semua Platform, Rampas Produk Jika Degil!

LocalHealth & Fitness
22 Feb 2025 • 11:26 AM MYT
Oh! Media
Oh! Media

Made in Malaysia by Malaysian.

image is not available
gula-gula gummy

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam satu kenyataan menzahirkan rasa simpati terhadap keluarga kanak-kanak 10 tahun yang maut akibat tercekik gula-gula gummy berbentuk mata.

Dalam kenyataan tersebut, KKM tegas menyatakan bahawa saiz serta bentuk makanan boleh menjadi risiko tercekik, terutama dalam kalangan kanak-kanak.

KKM mendapati gula-gula gummy melanggar peraturan

image is not available

Hasil siasatan KKM mendapati gula-gula berbentuk ‘gummy’ ini melanggar Peraturan Makanan (PPM) 1985 di bawah Akta Makanan 1983, yang mewajibkan produk jeli terkawal bersaiz kurang dari 45 milimeter untuk dilabelkan dengan amaran risiko tercekik dan tidak sesuai bagi kanak-kanak di bawah 3 tahun.

Penjualan produk ini ternyata telah melanggar peraturan tersebut dan KKM mengambil tindakan tegas dengan melarang penjualannya di semua platform atas talian dan pasaran domestik.

Pihak KKM juga akan merampas produk ini daripada pasaran. Dalam masa yang sama, KKM menyeru ibu bapa agar lebih berhati-hati dalam pemilihan makanan untuk anak-anak.

Risiko tercekik apabila makanan tak dikunyah dengan sempurna

image is not available

Jelas KKM, risiko tercekik lebih tinggi apabila makanan:

  • Tidak dikunyah dengan sempurna
  • Mempunyai tekstur keras, kenyal atau berbentuk bulat kecil
  • Mudah tersangkut di saluran pernafasan

Kanak-kanak yang makan makanan berisiko ini perlu berada di bawah pengawasan ibu bapa atau penjaga.

KKM juga berjanji untuk terus memantau keselamatan makanan bagi mengelakkan kejadian sebegini berulang.

image is not available

Jap!


Baca dulu respon netizen di X dan Facebook.
Rujukan kami: Facebook KKM


The post

appeared first on

.