
Kota Kinabalu: Sabah berjaya mencapai dua digit dalam kutipan pingat emas di Sukan Sukma Sarawak pada Isnin.
Muaythai menyumbang dua pingat emas dengan satu lagi daripada acara balapan dan padang ketika kontinjen negeri memenangi sejumlah 10 pingat emas sejak temasya bermula pada Ogos.
Seperti yang dijangka, Juara Dunia Wai Kru Angie Yan Jia Chi dengan mudah menyumbang emas dalam kategori wanita dengan mencatatkan 9.70 mata, menewaskan pencabarnya dari Sarawak, Nur Iklil Zarifah Mohd Affandi, yang memperoleh 9.30 mata dalam perlawanan akhir. PASUKAN bola sepak wanita negeri bersama pegawai selepas kemenangan ke atas Pahang.
Rakan sepasukan, Jezzevelle Myora Jerry dan Myra Arina Roslan, memenangi pingat emas kedua dalam acara mai muaythai wanita selepas menewaskan pasangan dari Sarawak, Ain Arisya Zulkeplie dan Nur Arifah Mahsunah Baharom, dengan keputusan 9.30-9.27.
SPONSORED CONTENT Hajiji says young business professionals' inputs needed to develop Sabah Kota Kinabalu: Chief Minister Datuk Seri Hajiji Noor said he welcomed inputs from young business professionals to assist in policy formulation. Read more Kontinjen muaythai juga memenangi dua pingat perak menerusi Muhd Iftikharsyahlan As Roslan dalam acara wai kru lelaki dan acara duo mai muaythai lelaki, Asyraf Danial Abd Latif dan Marshall Jayden Jerry.
Ketua jurulatih muaythai negeri, Cyrille Dhillon Tahing ketika dihubungi, berpuas hati dengan prestasi keseluruhan atlet dan berharap mereka dapat menyumbang lebih banyak emas dalam acara yang akan datang.
“Saya berpuas hati dengan pencapaian kali ini walaupun kami hanya meraih dua emas dan dua perak dalam kategori seni.
“Atlet-atlet berjaya menunjukkan prestasi yang sangat baik dalam pertandingan peringkat tinggi. Bagaimanapun, perjuangan kami belum berakhir, masih ada empat lagi kategori pertarungan yang akan dipertandingkan esok, dan kami akan cuba sebaik mungkin untuk memenangi sekurang-kurangnya satu lagi pingat emas untuk negeri,” katanya.
Terdahulu, kontinjen negeri memenangi pingat emas pertama pada Isnin dalam acara lompat tinggi wanita melalui Ku Yee Aleng dengan lompatan setinggi 1.64m.
Katanya, dia rasa bercampur gembira dan sedih atas kemenangan itu arwah bapanya, Ku Boon Yu, yang meninggal dunia tujuh tahun lalu, menjadi orang pertama yang terlintas di fikirannya walaupun dia tidak begitu menyokong cita-citanya dalam sukan olahraga dan mahukannya lebih fokus kepada pelajaran. KU menang emas dalam acara lompat tinggi.
Selain daripada tiga emas dan dua perak, Sabah juga memenangi tiga lagi pingat perak melalui Irene Jane Henry dalam acara angkat berat wanita bawah 45kg, Pang Hing Seng menerusi lontar peluru lelaki, dan dalam acara lari berganti-ganti 4x400m campuran.
Empat lagi pingat gangsa ditambah menerusi Mark Dylan Marcus (angkat berat lelaki 61kg), Farisha Nur Umairah Zairi (berbasikal BMX wanita), Eljoe Gotuoh (lompat kijang lelaki dalam olahraga), dan Emmanuel Yung Ming Loh (renang 100m kuak lentang lelaki).
Sementara itu, pasukan bola sepak wanita negeri mara ke separuh akhir selepas menang 5-4 menerusi penentuan sepakan penalti ke atas Pahang pada pagi Isnin.
Kedua-dua pasukan yang terikat 1-1 dalam perlawanan pembukaan kumpulan A sebelum ini menamatkan peringkat kumpulan dengan mata dan perbezaan gol yang sama.
Mereka akan bertemu Wilayah Persekutuan untuk merebut tempat di final hari ini (Selasa).
Ketua jurulatih Peteronella Douny berkata kemenangan menerusi penentuan sepakan penalti itu meningkatkan keyakinan pemain dan beliau percaya mereka akan bersemangat untuk menewaskan lawan mereka hari ini.
“Kami pastinya akan memberikan yang terbaik. Pemain juga berada dalam keadaan yang baik dan tiada kecederaan atau penggantungan dalam pasukan, jadi saya boleh menyediakan barisan terbaik dan berharap semuanya berjalan lancar esok,” katanya.
* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.
* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

