Laporan polis terhadap dua lelaki menyamar pegawai kerabat diraja

12 Dec 2022 • 1:25 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Satu laporan polis telah dibuat di sini terhadap dua lelaki warga Sabah yang mendakwa dilantik sebagai pegawai kerabat diraja Negeri Sembilan, Majlis Dato Lembaga Adat Sungei Ujong yang didakwa telah menipu lebih RM200,000.

Timbalan ketua majlis YM Dato Johan Wan Khairil Mohd Yusoff telah menamakan Ezuan bin Mohammad Abdullah dan Dato Mohd Ariff Enggip Abdullah yang didakwanya menyamar sebagai pegawai dilantik Majlis Diraja.

Beliau berkata Majlis Diraja tidak pernah melantik Ezuan dan Mohd Arif masing-masing sebagai penasihat dan pegawai khas Majlis, masing atau melantik mereka untuk memegang sebarang peranan dalam Majlis.

“Majlis tidak mengenali mereka berdua dan amat kesal dengan penyamaran yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab,” katanya di sini, Ahad.

Ketika membuat laporan di balai polis Karamunsing di sini Sabtu lepas, Johan berkata Majlis kesal atas kesulitan yang dicetuskan oleh penyamar itu.

“Laporan (polis) ini dibuat sebagai amaran kepada orang ramai agar tidak terpengaruh dengan taktik mereka manakala mangsa digesa segera melaporkan perkara itu kepada polis.

“Laporan ini juga untuk menjaga nama baik Majlis Dato Lembaga Adat Sungei Ujong dan tidak dicemari dan dipergunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab untuk kepentingan peribadi,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.