Lelaki maut tertimbus ketika korek tanah

7 Sep 2025 • 10:45 PM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

image is not available

IPOH, 7 SEPT: Seorang lelaki maut tertimbus semasa menjalankan kerja-kerja pengorekan tanah dan pemasangan paip di kawasan pengumpulan pasir sungai di Kampung Teluk Kepayang, Bota Kiri di Seri Iskandar hari ini.

Pemangku Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak Shazlean Mohd Hanafiah berkata dalam kejadian 5 petang itu, tiga lagi mangsa kesemuanya lelaki tempatan berjaya diselamatkan.

Beliau berkata sejurus tiba di lokasi kejadian, sepasukan anggota bomba mendapati tiga mangsa tersekat di dalam pam pasir manakala seorang lagi mangsa tertimbus sepenuhnya.

"Menurut saksi, dua pekerja terlihat tanah di sekeliling tempat korekan mulai rebak dan jatuh ke dalam longkang yang dikorek.

"Mereka juga cuba membantu mengeluarkan mangsa. Longkang yang dikorek dianggar sedalam tiga meter," katanya dalam kenyataan malam ini.

Shazlean berkata ketiga-tiga mangsa yang tertimbus pada paras dada berusia antara 28 hingga 38 tahun dan mengalami kecederaan berjaya dikeluarkan kira-kira 6.30 petang manakala mangsa yang tertimbus sepenuhnya berusia 26 tahun, disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian.

Mayat berjaya dikeluarkan pada 7.59 malam dan dihantar ke Hospital Seri Iskandar untuk bedah siasat.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved