Lim Guan Eng fail saman fitnah terhadap MP Kepala Batas, Siti Mastura, selepas gagal kemukakan bukti dalam tempoh 48 jam

Politics
10 Nov 2023 • 3:36 PM MYT
The Reporter
The Reporter

Malay site offers reporting updates and viral community news from Malaysia

image is not available

Pengerusi DAP, Lim Guan Eng, memfailkan saman terhadap Ahli Parlimen Kepala Batas, Siti Mastura Mohamad, yang gagal mengemukakan bukti dakwaannya selepas diberi tempoh selama 48 jam.

Siti Mastura terdahulu dalam ucapan di sebuah program Pas di Kemaman, Terengganu, 4 November lalu mendakwa Guan Eng dan beberapa lagi pemimpin DAP mempunyai tali persaudaraan dengan pemimpin komunis, Chin Peng, dan bekas perdana menteri Singapura, Lee Kuan Yew.

Video ucapan Siti Mastura tular di media sosial dan disedari oleh beberapa pemimpin DAP yang kemudian menuntut Ahli Parlimen Kepala Batas itu mengemukakan bukti. Tetapi tiada sebarang respon yang diberikan.

Guan Eng berkata, Siti Mastura bukan sahaja membuat fitnah ke atasnya, malas isterinya, Betty Chew turut dilibatkan dalam fitnah tersebut.

Disebabkan itu, Guan Eng telah melantik Datuk Sankara Narayanan Nair untuk memulakan prosiding undang-undang dan tindakan jenayah terhadap Siti Mastura atas ucapan kebenciannya itu.

Selain itu, Guan Eng juga menggesa Presiden PAS, Abdul Hadi Awang dan Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin untuk menyatakan pendirian mereka secara terbuka terhadap fitnah melampau yang dibuat oleh Siti Mastura.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved