MB: PBT diarah pangkas pokok, elak insiden tumbang, dahan patah

8 May 2024 • 9:33 PM MYT
Media Selangor
Media Selangor

Berita dan isu semasa, inklusif untuk semua.

image is not available
1

SHAH ALAM, 8 MEI: Pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini diarah memangkas pokok tua bagi mengelakkan kejadian di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur, semalam, berulang.

Dato’ Menteri Besar berkata kerja tersebut perlu dilaksanakan bagi mengelak kejadian pokok tumbang atau dahan patah yang menimbulkan risiko kepada orang ramai.

“Perkara akan saya bawa dalam mesyuarat Majlis Mesyuarat Keselamatan Negeri (MMKN) pada Jumaat ini. Kerja memotong pokok perlu dilaksanakan bagi mengelak kejadian terutama ketika hujan kebat atau angin kuat.

“Ini semua adalah fenomena yang perlu diperhatikan terutama oleh PBT bagi memastikan keselamatan dan kehidupan rakyat sekeliling terjamin,” katanya kepada pemberita.

Amirudin ditemui selepas menghadiri Majlis Muhibah Aidilfitri Kumpulan Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI di Pusat Konvensyen Setia City (SCCC) di sini, hari ini.

Ahli Parlimen Gombak yakin semua PBT di negeri ini mengambil pengajaran susulan kejadian banyak pokok tumbang ketika hujan lebat di sekitar Shah Alam beberapa tahun lalu.

“Puluhan pokok tumbang dan itu nasib baik tidak meragut nyawa. Sebab itu saya percaya mereka telah belajar daripada peristiwa tersebut dan telah ambil langkah-langkah lanjut tetapi peringatan harus kita teruskan,” katanya.

Seorang lelaki maut manakala seorang lagi cedera dalam kejadian pokok tumbang di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur, petang semalam.

Pokok tersebut turut menimpa 17 kenderaan lain selain dahan pokok turut merosakkan landasan monorel di jalan tersebut.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved