MBDK tutup, sita perniagaan penjaja tanpa lesen

LocalPolitics
25 Jan 2025 • 6:07 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Serbuan dijalankan Jabatan Penguatkuasa MBDK susulan rungutan diterima daripada wakil penduduk sekitar.

KLANG - Majlis Bandaraya Diraja Klang (MBDK) menutup perniagaan penjaja tanpa lesen yang beroperasi di sekitar Jalan Batu Nilam 6, di sini.

Pihak berkuasa tempatan (PBT) itu dalam satu hantaran di laman Facebook memaklumkan, serbuan dijalankan Jabatan Penguatkuasa susulan rungutan diterima daripada wakil penduduk sekitar.

Jelasnya, Jabatan Pelesenan juga pernah mengeluarkan notis kepada penjaja terbabit pada Disember tahun lalu namun mereka masih berdegil meneruskan perniagaan.

"Hasil siasatan di lokasi turut mendapati dua peniaga yang menjalankan perniagaan manakala bakinya meninggalkan peralatan perniagaan di lokasi.

"MBDK kemudiannya mengambil tindakan sitaan dan kompaun di bawah UUK3 Penjaja (MPK)," menurut hantaran itu.

Dalam pada itu, MBDK akan meneruskan operasi seumpama itu dari masa ke masa bagi mengatasi isu penjaja tapa lesen di kawasan pentadbiran MBDK.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved