Menteri Agama nasihat tangguh dulu promosi lagu raya -“Ramadan baru saja bermula”

LocalMusic
25 Feb 2026 • 8:41 AM MYT
Oh My Media
Oh My Media

A digital platform emphasizing quality content and inspirational stories.

Pempengaruh dan penyanyi dinasihatkan supaya memberi tumpuan kepada pengimarahan Ramadan berbanding promosi lagu raya ketika bulan puasa baru sahaja bermula.

Tangguh dulu promosi lagu raya

Memetik laporan daripada Kosmo! Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Dr. Zulkifli Hasan menyatakan Ramadan adalah tempoh terbaik untuk memperbanyakkan amal ibadah serta melakukan kebaikan.

“Ramadan baru sahaja bermula. Ayuh kita fokus untuk mengimarahkan Ramadan ini dengan segala amal ibadah, melakukan kebaikan, bersedekah, menolong orang lain. Kita fokuskan yang itu.

“Apa-apa yang lain tu kita tangguh dahulu,” katanya.

image is not available

Lebih baik fokus ibadah dari promosi lagu raya

Menurut beliau, keutamaan ketika ini adalah menghidupkan suasana Ramadan dengan pengisian rohani sebelum kemeriahan Syawal menjelang.

image is not available

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Himpunan Asatizah Muda Kebangsaan (Hamka) 2026 di Dewan Serbaguna Masjid Wilayah Persekutuan hari ini.

image is not available

Teguran tersebut dilihat sebagai peringatan agar masyarakat tidak terlalu awal teruja dengan sambutan Aidilfitri sehingga mengabaikan kelebihan bulan Ramadan yang baru sahaja bermula.

Sumber: Kosmo! (Amir haikal Kamarudin)