Mesin Basuh Tubuh Manusia Sedang Dibangunkan Firma Jepun

TechnologyDigital
27 Oct 2022 • 8:52 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available

Mesin membasuh baju automatik sudah wujud selama berdekad lamanya dan kini mesin basuh baju bertingkat sudah ditawarkan oleh Xiaomi. Mesin basuh untuk kasut, pinggan dan barangan perhiasan turut semakin popular. Di Jepun sebuah prototaip mesin basuh untuk tubuh manusia pernah dihasilkan oleh Santyo untuk Ekspo Osaka pada tahun 1970. Ia tidak pernah dihasilkan dalam bentuk produk komersial.

image is not available

Selepas 52 tahun, idea ini masih kekal di dalam kepala Yasuaki Aoyama yang melawat ekspo yang sama semasa berusia 10 tahun. Selepas lama menanti produk yang tidak kunjung tiba, Yasuaki membangunkan sendiri sebuah mesin basuh tubuh manusia.

image is not available

Mesin basuh ini akan membersihkan tubuh manusia dengan menggunakan gelembung udara. Ia turut boleh memainkan muzik untuk berehat dan terdapat sistem aromaterapi terbina juga. Kecerdasan buatan akan membersihkan tubuh dalam masa lima belas minit. Mesin masih sedang dibina dengan ia akan dilancarkan pada tahun 2024 dengan ia akan dipamerkan di Ekspo Osaka yang seterunya pada tahun 2025.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved