Micron Sumbang $250 Juta ke Akaun Trump

WorldBusiness & Finance
2 Jul 2026 • 12:30 PM MYT
Intraday
Intraday

Media Pasaran Kewangan No.1 dalam Bahasa Malaysia

Micron Sumbang $250 Juta ke Akaun Trump

Micron Technology mengumumkan pelaburan sebanyak AS$250 juta dalam program Akaun Trump, iaitu inisiatif simpanan jangka panjang untuk kanak-kanak di Amerika Syarikat (AS). Langkah itu disambut baik oleh Presiden Donald Trump yang menyifatkannya sebagai pelaburan korporat terbesar seumpamanya.

Di bawah program tersebut, Micron akan memperkenalkan skim padanan caruman pekerja sehingga AS$1,000 bagi setiap kanak-kanak berumur bawah 18 tahun.

Syarikat itu juga akan memberikan deposit permulaan sekali sahaja sebanyak AS$250 kepada kanak-kanak yang mempunyai Akaun Trump di komuniti tempat Micron beroperasi.

Program itu melibatkan beberapa negeri utama termasuk Idaho, New York, Virginia, California, Colorado, Minnesota dan Texas. Micron menjangkakan inisiatif ini mampu memberi manfaat kepada sehingga satu juta kanak-kanak di seluruh AS.

Trump memuji langkah tersebut menerusi platform Truth Social dan menyifatkannya sebagai satu isyarat luar biasa yang bakal memberi manfaat besar kepada generasi muda pada masa hadapan.

Akaun Trump boleh dibuka oleh mana-mana kanak-kanak warganegara AS yang berumur bawah 18 tahun dan mempunyai nombor Keselamatan Sosial. Akaun ini membolehkan ibu bapa, majikan serta individu lain membuat caruman yang berkembang secara bebas cukai, sama seperti akaun persaraan individu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Micron, Sanjay Mehrotra, syarikat itu percaya pelaburan terhadap pembangunan insan sama pentingnya dengan pelaburan dalam teknologi.

Sebahagian besar dana tersebut akan disalurkan kepada kanak-kanak dan keluarga di komuniti tempat Micron beroperasi bagi membantu mewujudkan peluang kewangan jangka panjang untuk generasi akan datang.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved