“Niat diragui” – AKPS KLIA Tolak Masuk 131 Warga Asing Di KLIA

14 Jul 2025 • 3:39 PM MYT
Lobak Merah
Lobak Merah

Laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu terkini setiap hari.

image is not available

Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan (AKPS) Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini telah menolak kemasukan seramai 131 warga asing di Terminal 1 selepas kesemua didapati gagal memenuhi syarat kemasukan negara.

Operasi yang dijalankan bermula jam 3 petang hingga 10 malam di Balai Ketibaan Antarabangsa dan Pintu Pelepasan C1 hingga C37 Terminal 1 KLIA tersebut telah memeriksa lebih 300 warganegara asing.

Daripada jumlah tersebut, 96 lelaki Bangladesh, 30 lelaki Pakistan serta 5 warga Indonesia didapati tidak menepati syarat kemasukan.

image is not available

Menurut kenyataan AKPS, antara pelanggaran yang dikenal pasti termasuklah tempahan penginapan yang meragukan, kegagalan melapor diri di kaunter imigresen dan membawa wang sara diri yang tidak mencukupi dan isu kewangan ini adalah penunjuk utama niat sebenar pelawat.

Mengambil contoh yang berlaku, ada antara pelawat tersebut ingin tinggal selama sebulan, namun hanya membawa wang sekitar RM500 dan ini sekali gus menimbulkan keraguan terhadap tujuan mereka ke negara ini.

image is not available

Selaras dengan prinsip imigresen antarabangsa, semua pelawat yang memasuki mana-mana negara perlu membuktikan mereka tidak akan menjadi beban kepada negara yang dikunjungi.

Dalam pada itu, pihak AKPS KLIA menegaskan bahawa keselamatan dan kedaulatan sempadan negara akan terus menjadi keutamaan dan sebarang percubaan untuk memasuki negara ini melalui pemalsuan dokumen atau tujuan yang meragukan akan dikenakan tindakan tegas.

Justeru, para pelawat asing dinasihatkan agar memastikan dokumen perjalanan, perancangan penginapan dan sumber kewangan mereka adalah lengkap, tulen dan munasabah sebelum tiba di negara ini.

Sumber:

Sumber:

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.