Palestin hantar 20,000 beg tidur kepada mangsa gempa di Turkiye

14 Mar 2023 • 9:00 PM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

image is not available

image is not available

RAMALLAH: Palestin telah menghantar 20,000 beg tidur untuk mangsa gempa bumi yang mengorbankan ribuan nyawa di Turkiye, menurut sumber tempatan pada Ahad.

Trak yang membawa bantuan Palestin berlepas dari bandar Hebron di Tebing Barat ke Lapangan Terbang Antarabangsa Ben Gurion untuk diangkut ke Turkiye.

“Prosedur yang diperlukan untuk mengangkut 20,000 beg tidur kepada saudara kita di Turkiye dan Syria telah selesai,” kata Raed al-Saafin, pemilik kilang tekstil Super-Tex al-Saafin Palestin di Hebron.

Al-Saafin berkata, penghantaran tambahan sebanyak 3,000 beg tidur kemudian akan dihantar ke Turkiye sebagai sumbangan daripada pelbagai pihak Palestin.

Ketua Pengarah Tabung Zakat Palestin di Kementerian Wakaf Agama, Khaled Khallaf berkata, 20,000 beg tidur disumbangkan kementerian untuk mangsa gempa.

Menteri Wakaf Agama, Hatem al-Bakri, berkata, “Rakyat Palestin tidak melupakan sokongan Turkiye untuk hak Palestin sejak abad yang lalu.”

“Hari ini, Palestin menyokong Turkiye dalam masa yang sukar ini,” tambahnya.

Lebih 47,900 orang telah terbunuh di Turkiye akibat gempa bumi yang melanda pada 6 Februari lalu. Di Syria, sekurang-kurangnya 3,688 orang terbunuh dan lebih 14,749 cedera dalam bencana gempa bumi.

Lebih 13 juta orang di Turkiye telah terjejas oleh gempa bumi kuat yang menggegarkan 11 wilayah, termasuk Kahramanmaras, Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Elazig, dan Sanliurfa.

image is not available

Bagi anda yang ingin turut serta dalam Misi Bantuan Kecemasan Gempa Turkiye – Syria, boleh terus menyalurkan sumbangan menerusi

Tabung Kemanusiaan MAPIM

Akaun Maybank : 5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia