Panas! AFC bertindak, negara terkemuka bakal dihukum

FootballSports
28 Oct 2026 • 12:00 AM MYT
Stadium Astro
Stadium Astro

The latest sports results, news, match highlights, schedules and more

Panas! AFC bertindak, negara terkemuka bakal dihukum

Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) pada hari Selasa menyatakan bahawa ia akan merujuk Presiden Persatuan Bolasepak Jordan (JFA), Putera Ali bin Hussein, kepada badan kehakiman, susulan dakwaan bahawa Presiden Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA), Gianni Infantino, telah menyalahgunakan Kongres AFC bagi tujuan politik.

Dalam kongres luar biasa AFC di Tokyo pada hari Jumaat, presidennya, Sheikh Salman bin Ibrahim Al-Khalifa, telah menyatakan sokongan terhadap pencalonan semula Infantino sebagai presiden FIFA.

Hanya tiga bulan selepas konfederasi itu menuduh Infantino berhubung cadangan FIFA Forward Enterprise (FFE) -- yang kini telah dibatalkan -- untuk menjual kepentingan dalam kejohanan-kejohanan FIFA, Sheikh Salman memberitahu kongres tersebut bahawa Asia kini bersatu menyokong Infantino.

Susulan kongres itu, Putera Ali mendakwa bahawa tiada sesiapa pun dibenarkan untuk berucap, mengemukakan soalan, berdebat, atau bercakap dengan pihak media, malah menyifatkan hari terakhir acara tersebut sebagai "politik semata-mata".

— AFC (@theafcdotcom) October 27, 2026

Sebagai respons, AFC menyatakan bahawa baik Putera Ali mahupun wakil daripada mana-mana ahli gabungan yang lain tidak pernah meminta untuk berucap, serta menolak sebarang tanggapan bahawa perjalanan kongres tersebut dikendalikan secara tidak wajar.

"AFC memandang serius dakwaan tidak berasas dan tanpa sebarang bukti mengenai paksaan, ugutan, atau rasuah.

"Tuduhan berat sebegini mestilah disokong oleh bukti yang boleh dipercayai dan tidak seharusnya dibuat tanpa asas fakta yang kukuh," tambah kenyataan itu.

"Sehubungan itu, AFC akan merujuk kenyataan yang dibuat oleh Presiden JFA termasuk dakwaan-dakwaan yang dibangkitkan, kepada badan kehakiman AFC yang berkaitan untuk pertimbangan dan tindakan lanjut yang dianggap wajar, selaras dengan Statut AFC serta peraturan-peraturan yang terpakai."

Pada bulan Ogos, naib juara Piala Asia 2023 itu telah melancarkan kritikan terbuka terhadap Infantino dengan menuduhnya melakukan peras ugut, serta mendakwa bahawa FIFA menawarkan bantuan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh negara tersebut sebagai pertukaran untuk sokongan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved