PBB kutuk serangan israel ke atas umat Islam

6 Apr 2023 • 12:31 PM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

image is not available

image is not available

NEW YORK: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres menyatakan rasa terkejut dengan tindakan pengganas israel memukul orang dengan zalim di masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis, menurut jurucakapnya hari ini.

Stephane Dujarric, jurucakap kepada Setiausaha Agung PBB berkata ‘keganasan dan tindakan memukul’ di dalam tapak suci itu menyedihkan lebih-lebih lagi dilakukan dalam bulan Ramadan yang sepatutnya menjadi masa untuk keamanan tanpa kekerasan.

image is not available
Jurucakap kepada Setiausaha Agung PBB, Stephane Dujarric

“Tempat ibadat hanya boleh digunakan untuk menjalankan ibadah secara aman,” katanya.

Dalam sidang media sama Pemerhati Tetap PBB, Riyad Mansour berkata, PBB dan beberapa jawatankuasa Islam lain mengutuk sekeras-kerasnya serangan tentera Israel.

image is not available

Setakat ini Mesir, Jordan, Amerika Syarikat (AS) dan PBB sedang berusaha mententeramkan keadaan.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu juga menyatakan perkara sama namun masih belum ada penyelesaian tuntas.

Menurut laporan pihak perubatan, sekurang kurangnya 50 orang cedera dalam serangan ganas penjajah rejim israel.