Pelupusan tanah di Puchong tidak ubah profil pendapatan, TA Securities turunkan penarafan Glomac kepada Jual

LocalBusiness & Finance
6 Jan 2026 • 11:39 AM MYT
DagangNews.com
DagangNews.com

Berita bisnes anda

Pelupusan tanah di Puchong tidak ubah profil pendapatan, TA Securities turunkan penarafan Glomac kepada Jual image is not available liza06/01/2026 - 11:39 Oleh KAMALIZA KAMARUDDIN liza@dagangnews.com

KUALA LUMPUR 6 Jan – TA Securities menurunkan penarafan Glomac Berhad kepada Jual berbanding Pegang sebelum ini susulan pelupusan dua bidang tanah pajakan di Puchong yang bernilai RM97.3 juta.

 

Firma penyelidikan tersebut berkata pelupusan itu tidak mengubah pendirian penilaian kerana peningkatan nilai buku yang terhasil adalah tidak berulang dan tidak meningkatkan kualiti pendapatan asas atau profil pelaksanaan kumpulan.

 

“Saham Glomac kini diniagakan hampir pada nilai wajarnya dan ruang untuk peningkatan pendapatan atau penilaian dilihat terhad, menjadikan risiko-ganjaran bagi pelabur tidak menguntungkan.

 

“Kami mengekalkan harga sasaran Glomac pada RM0.33 sesaham, berasaskan nisbah P/B CY26 sebanyak 0.21x. 

 

“Tahap ini menunjukkan diskaun yang ketara berbanding purata P/B tersirat sekitar 0.7x bagi pemaju bersaiz kecil, dan sedikit lebih rendah daripada purata P/B 10 tahun hadapan Glomac sebanyak 0.23x, mencerminkan prestasi pendapatan yang lebih lemah serta risiko pelaksanaan yang berterusan,” kata firma tersebut dalam nota kajiannya.

 

Pelupusan ini melibatkan dua bidang tanah bersebelahan di Bandar Metro Puchong dengan keluasan gabungan kira-kira 27,397 meter persegi (lebih kurang 6.77 ekar). 

 

Pertimbangan pelupusan sebanyak RM97.3 juta bersamaan harga kira-kira RM330 sekaki persegi (psf).

 

Harga ini sedikit lebih rendah berbanding penilaian pasaran bebas RM339 psf tetapi lebih tinggi berbanding nilai buku bersih tanah tersebut sebanyak RM265 psf pada April 2025, menunjukkan premium yang wajar bagi aset yang berpotensi kurang bergerak.

 

Transaksi dijangka disempurnakan secara berperingkat, dengan Plot 3 disasarkan siap pada suku ketiga 2026 dan Plot 4 pada suku ketiga 2027, tertakluk kepada pematuhan pra-syarat termasuk persetujuan negeri dan kelulusan peraturan berkaitan.

 

ARTIKEL BERKAITAN:Glomac jual 2 bidang tanah di Puchong kepada anak syarikat Sunway City bernilai RM97.3 juta 

 

Hasil pelupusan akan digunakan terutamanya untuk mengurangkan pinjaman sebanyak RM62.2 juta, manakala baki diperuntukkan untuk modal kerja, membolehkan syarikat mengekalkan kecairan yang sihat bagi menyokong projek sedia ada.

 

TA Securities menegaskan pelupusan sebahagian tanah ini dilihat sebagai langkah pragmatik untuk mengurangkan risiko pelaksanaan, terutamanya di Loop City, di mana momentum jualan bagi Loop City Residences masih rendah lebih setahun selepas pelancaran pada April 2024.

 

“Langkah ini membolehkan Glomac mengehadkan pendedahan terhadap pembangunan yang perlahan dan mengurangkan penguncupan modal di kawasan pasaran mikro yang mencabar.

 

“Keuntungan bersih pro forma sebanyak RM28.7 juta adalah tidak berulang dan akan diiktiraf secara berperingkat sepanjang FY27–FY28. 

 

“Ini bermakna ia tidak menyumbang kepada pertumbuhan pendapatan asas syarikat. Pelupusan ini juga dilihat bersifat defensif berbanding langkah pengembangan, kerana tiada bukti kemajuan material dalam pemerolehan tanah baru atau pelancaran projek tambahan dalam masa terdekat,” kata firma itu.

 

Glomac sebelum ini menyatakan hasrat untuk meningkatkan pelancaran tahunan kepada RM700–800 juta mulai FY27, namun fokus syarikat kini masih pada penyelesaian projek sedia ada di Lembah Klang dan Johor.

 

Secara keseluruhan, TA Securities menekankan bahawa pelupusan ini adalah tindak balas pragmatik terhadap cabaran pelaksanaan di Loop City dan bukannya petanda tekanan kewangan atau pengembangan agresif. 

 

Pelabur dinasihatkan berhati-hati, kerana potensi kenaikan saham Glomac kini terhad tanpa pemangkin penilaian yang jelas dalam jangka masa terdekat. - DagangNews.com

Terkini standard