Pemuda Upko Penampang kecam Shafie, Henrynus

Politics
3 Oct 2023 • 1:13 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Pergerakan Pemuda Pertubuhan Progresif Kinabalu Bersatu (Upko) Penampang mengecam Presiden Warisan Datuk Shafie Apdal dan Presiden Parti Kerjasama Anak Negeri Datuk Henrynus Amin kerana mengkritik keputusan 12 Wakil Rakyat Pakatan Harapan (PH) Sabah menarik balik Saman Pemula (OS) terhadap kedua-dua Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri.

Ketuanya Billy Dominic mencabar kedua-dua Shafie dan Henrynus untuk memfailkan kes mereka di mahkamah dan bukannya mengkritik wakil rakyat PH yang telah berjaya mendapat kebebasan untuk memfailkan semula OS mereka jika baki isu tidak dipenuhi selepas garis masa yang dipersetujui.

“Presiden Upko Datuk Ewon Benedick pastinya tahu apa yang beliau lakukan. Beliau meneruskan kesnya di mahkamah dan pada masa yang sama meneruskan tuntutan yang sama dalam kabinet dengan keputusan positif.

“Beliau tidak akan menarik semula OS melainkan keputusan kabinet cukup meyakinkan untuk beliau melakukannya. Lagipun, dia tidak menarik semula OS itu, sebaliknya diberi kebebasan untuk memfailkan semula,” kata Billy dalam satu kenyataan, di sini, Isnin.

SPONSORED CONTENT Daily Express members: Enjoy 1 for 1 signature cocktails and more at Hyatt Centric Kota Kinabalu Kota Kinabalu: DAILY EXPRESS is partnering with Hyatt Centric Kota Kinabalu to offer an exclusive deal for our members. Read more Menurutnya, kedua-dua Shafie dan Henrynus gagal memerhati dan memahami sepenuhnya isu-isu yang sedang diusahakan dalam OS dan seterusnya gagal meyakinkan kerajaan untuk membuat keputusan yang meyakinkan sebelum ini.

Shafie berada dalam kabinet persekutuan dari 2004 hingga 2015, tetapi kita tidak pernah mendengar tentang beliau meneruskan pemenuhan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) pada tahun-tahun itu. Semasa dalam Umno, beliau mengejek pemimpin Sabah yang lain yang mengejar hak negeri.

“Semasa Shafie menjadi Ketua Menteri, beliau pernah bersetuju menyerahkan pengurusan Taman-Taman Sabah kepada Kerajaan Persekutuan seperti yang dicadangkan oleh seorang lagi pemimpin Warisan yang berkhidmat di kerajaan persekutuan ketika itu.

Apakah yang ditunjukkan ini? Keputusannya kemudian dibantah oleh anggota kabinet PH negeri.

“Begitu juga, Henrynus semasa berkhidmat sebagai Ahli Parlimen tidak pernah pergi ke mahkamah untuk meneruskan isu berkaitan MA63, tetapi memburuk-burukkan Wakil Rakyat yang melakukannya.

“Saya mengambil positif bahawa kedua-dua Shafie dan Henrynus mengagumi apa yang Ewon lakukan sekarang dan apa yang telah dilakukannya setakat ini.

Jika mereka fikir cara Ewon tidak cukup meyakinkan untuk mereka berdua, maka mereka harus membuktikan bahawa cara mereka lebih baik.

Semua orang boleh bercakap melalui platform media, sama seperti mereka dan saya, tetapi kami mahukan penyelesaian dan oleh itu wakil yang kuat dalam kabinet,” kata Billy.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.