Penyelaras Khas PBB kutuk keras serangan israel

10 May 2023 • 12:10 PM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

image is not available

image is not available

GAZA: Penyelaras Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Proses Keamanan Timur Tengah, Tor Wennesland, mengutuk keras serangan udara israel di Semenanjung Gaza.

“Saya amat bimbang dengan perkembangan di Gaza selepas israel melancarkan operasi ketenteraan yang menyasarkan anggota gerakan Jihad Islam Palestin (PIJ),” katanya dalam satu kenyataan.

image is not available

image is not available

“Serangan udara israel di dalam Gaza mengakibatkan kematian 13 rakyat Palestin, termasuk tiga anggota PIJ, seorang doktor, lima wanita dan empat kanak-kanak serta lebih 20 cedera. Ini tidak boleh diterima,” tambahnya.

Wennesland menggesa semua yang berkenaan untuk menjalankan sekatan maksimum bagi mengelakkan peningkatan pembunuhan ini berlaku.

Menurutnya, dia akan tetap terlibat sepenuhnya dengan semua pihak dalam usaha untuk mengelakkan konflik yang lebih luas berlaku yang boleh mengakibatkan kemusnahan berlaku.

image is not available

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini