
PENAMPANG: Ahli Parlimen Penampang, Datuk Ewon Benedick meminta penjelasan lanjut berhubung status 13 projek jalan luar bandar (JALB) di Sabah yang Surat Setuju Terima (SST) bagi pelaksanaannya ditangguhkan.
Ewon yang juga Timbalan Ketua Menteri III merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian, Keusahawanan dan Pengangkutan Sabah berkata, Ahli Parlimen dan orang ramai perlu mengetahui sama ada projek berkenaan akan diteruskan atau ditangguhkan ke tahun depan.
Beliau berkata, walaupun perkara itu sudah disentuh Timbalan Menteri Kewangan ketika penggulungan perbahasan Belanjawan 2027, penjelasan lanjut masih diperlukan.
“Saya sudah bertanya sama ada projek berkenaan dibatalkan atau dibawa ke tahun berikutnya, namun setakat ini belum ada penjelasan yang jelas,” katanya selepas meninjau kerja-kerja menaik taraf Jalan Terian dan Jalan Buayan, di sini, Jumaat.
Ewon berkata, projek berkenaan tidak seharusnya diketepikan kerana sudah dirancang dan dicadangkan sejak beberapa tahun lalu oleh pelbagai pihak, termasuk Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN), Jabatan Kerja Raya (JKR) dan wakil rakyat.
Beliau menggesa kementerian berkaitan memberikan taklimat kepada Ahli Parlimen mengenai status projek yang terjejas, membabitkan bukan sahaja Sabah, malah Sarawak dan Semenanjung Malaysia.
Katanya, sekiranya projek yang sudah diluluskan tidak dapat dilaksanakan tahun ini berikutan kekangan peruntukan, keutamaan perlu diberikan untuk melaksanakannya tahun depan.
Ewon berkata, antara projek jalan luar bandar yang terjejas ialah di kawasan Parlimen Kadamaian yang diwakilinya, sambil menegaskan masyarakat luar bandar tidak seharusnya dinafikan akses kepada kemudahan jalan raya yang lebih baik.






