Pernah dipanggil polis kerana Double Six

8 Apr 2023 • 2:20 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Sunduvan Sabah, sebuah kumpulan bukan kerajaan (NGO) yang lantang memperjuangkan nyahklasifikasi laporan penuh tragedi Double Six, gembira dengan keputusan Kabinet Persekutuan berbuat demikian.

“Sebagai seseorang yang berasal dari Penampang, tragedi Double Six sangat dekat di hati kami. Semua orang di Penampang tahu siapa Datuk Peter Mojuntin,” kata Presidennya, Aloysius Danim Siap, yang berasal dari Kg Pogunon di Penampang.

Katanya, beliau menubuhkan pertubuhan bukan kerajaan itu pada 2015 dan berikrar tidak akan berehat sehingga Kerajaan Australia mengeluarkan laporan penuh rasmi mengenai tragedi 6 Jun 1976 itu yang mengorbankan lima menteri kabinet Sabah.

Aloysius berkata, semasa peringkat awal penubuhan Sunduvan Sabah, beliau juga dipanggil polis untuk memberi keterangan selepas menganjurkan beberapa siri perhimpunan memperjuangkan nyahklasifikasi laporan tragedi Double Six.

“Ini antara cabaran yang kami hadapi,” katanya.

Dalam kejadian itu, Tun Fuad Stephens, yang baru mengangkat sumpah sebagai ketua menteri 53 hari sebelum itu, terkorban bersama 10 yang lain, termasuk menteri kabinet negeri. Yang lain termasuk menteri negeri Salleh Sulong, Chong Thien Vun dan Peter Mojuntin.

Laporan penuh nahas pesawat GAF Nomad 9M-ATZ, menurut Aloysius, dirahsiakan atas permintaan kerajaan Malaysia.

“Rakyat Sabah telah membangkitkan beberapa persoalan dan spekulasi mengenai tragedi Double Six, baik positif dan negatif. Susulan itu, Sunduvan Sabah tampil untuk memperjuangkan kebenaran dan kejelasan mengenai perkara itu,” katanya.

Setiap tahun, Sunduvan Sabah mengadakan upacara meletakkan kalungan bunga di Taman Tugu Double Six di Sembulan sebagai memperingati mereka yang terkorban.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Presiden SAPP Datuk Seri Yong Teck Lee atas bantuannya kepada Sunduvan Sabah.

“Yong juga telah membangkitkan usul Double Six di Dewan Undangan Negeri,” katanya, berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana mengumumkan keputusan itu.

“Ini adalah permulaan episod baharu tragedi Double Six bagi Sunduvan Sabah.”

“Kami tidak sabar menunggu laporan penuh itu,” katanya.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.