Perpaduan Melayu bukan untuk bermusuh, politik berpuak hanya melemahkan bangsa: Sultan Selangor

LocalPolitics
21 May 2026 • 1:05 PM MYT
Scoop.my
Scoop.my

News You Can Use, Investigative Reports, Sports, Videos, and Analysis

Image from: Perpaduan Melayu bukan untuk bermusuh, politik berpuak hanya melemahkan bangsa: Sultan Selangor

KUALA LUMPUR – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menyampaikan teguran dan peringatan penting sempena Aidiladha, dengan menegaskan bahawa agenda penyatuan orang Melayu tidak seharusnya disalah tafsir sebagai satu gerakan permusuhan terhadap kaum lain di Malaysia.

Sebaliknya, baginda bertitah, kekuatan sesebuah bangsa yang bersatu padu merupakan tunjang utama yang akan menjamin keamanan, kestabilan negara, serta menyuburkan semangat saling menghormati antara rakyat berbilang budaya.

"Jangan salah tafsir perpaduan Melayu. Kekuatan sesuatu bangsa yang hidup bersatu akan menjadikan negara lebih aman dan stabil," titah baginda dalam perutusan khas Aidiladha 2026, hari ini.

Belajar dari kejatuhan sejarah lalu

Menyedari landskap politik tanah air yang semakin sarat dengan retorik perpecahan, Sultan Sharafuddin meluahkan kegusaran baginda terhadap telagah yang tidak berkesudahan dalam kalangan elit politik sehingga mencetuskan keresahan dalam masyarakat.

Baginda memberi amaran tegas agar semua pihak—sama ada pemimpin politik mahupun rakyat jelata—membuka mata dan mengambil iktibar daripada lipatan sejarah lampau.

"Beta perhatikan sejak akhir-akhir ini, terlalu banyak pertelingkahan dan perselisihan berlaku dalam kalangan ahli politik. Jika kita terus berpecah, kita yang akan rugi dan lemah.

Sejarah membuktikan perpecahan orang Melayu Islam akhirnya membuka ruang kepada pihak luar untuk mengambil kesempatan, sekali gus melemahkan kuasa serta kedudukan bangsa di tanah air sendiri," titah baginda.

Uthmaniyyah sebagai model keharmonian

Sebagai rujukan konkrit, Sultan Selangor mengimbau zaman kegemilangan empayar Islam Uthmaniyyah, di mana masyarakat majmuk daripada pelbagai latar belakang dan bangsa mampu hidup makmur dan harmoni di bawah naungan pemerintahan Islam yang adil.

Baginda turut menekankan bahawa ibadah korban dan perhimpunan jutaan umat Islam di Tanah Suci tanpa mengira darjat, pangkat, atau warna kulit adalah manifestasi terbesar nilai keikhlasan dan kesatuan ummah yang wajib diterjemahkan dalam kehidupan seharian.

Titipan doa buat jemaah haji

Mengakhiri perutusan tersebut, Sultan Sharafuddin bersama Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin berkenan menzahirkan ucapan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam, khususnya rakyat negeri Selangor.

Baginda berdua turut mendoakan keselamatan, kesihatan, dan kelancaran urusan ibadah bagi semua jemaah haji Malaysia di Tanah Suci agar pulang dengan memperoleh haji yang mabrur. - 21 Mei, 2026

The post Perpaduan Melayu bukan untuk bermusuh, politik berpuak hanya melemahkan bangsa: Sultan Selangor appeared first on Scoop.