Peserta Himpunan Solidarity Palestine Di Dataran Merdeka Yang Bawa Sepanduk Kutuk Netanyahu Digelar Zionis?

Entertainment
22 Oct 2023 • 4:16 PM MYT
Lobak Merah
Lobak Merah

Laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu terkini setiap hari.

image is not available

Pagi tadi, sebuah himpunan Solidarity Palestine untuk menyokong penduduk Palestine telah diadakan di Dataran Merdeka dan himpunan berkenaan telah menarik ramai rakyat Malaysia untuk sama-sama mengutuk kezaliman rejim Zionis terhadap rakyat Gaza sekarang.

Namun, apa yang membuatkan orang ramai pelik dan marah adalah apabila ada seorang peserta himpunan itu yang membawa sepanduk mengutuk kezaliman Netanyahu tiba-tiba digelar berperangai Zionis oleh seorang individu yang dipercayai merupakan penganjur himpunan itu.

Difahamkan juga, sepanduk yang mengutuk Netanyahu itu juga telah dirampas ketika himpunan itu.

Selain itu, peserta Muslim ketika himpunan itu juga tidak dibenarkan untuk melaungkan Allahu Akbar untuk menghormati peserta bukan Islam yang turut menyertai himpunan solidariti itu.

Larangan itu telah menimbulkan kemarahan orang ramai yang rata-ratanya pelik dengan arahan sebegitu daripada pihak penganjur.

image is not available

image is not available

Namun, ada juga pengguna media sosial lain yang turut menyertai himpunan itu pula mengatakan larangan itu dibuat untuk menegur peserta yang membuat kecoh ketika penganjur sedang bercakap.

 

Artikel ini diterbitkan dari Lobak Merah.