PM Anwar Sampaikan Ucaptama Persidangan WorldSkills, Temui Pemimpin Industri Utama di China

LocalBusiness & Finance
23 Sep 2026 • 8:56 AM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

Image from: PM Anwar Sampaikan Ucaptama Persidangan WorldSkills, Temui Pemimpin Industri Utama di China

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meneruskan siri lawatan kerja rasminya ke China dengan mengetuai sesi perbincangan meja bulat bersama kira-kira 21 pemimpin industri dari negara berkenaan bagi menarik pelaburan berkualiti tinggi ke Malaysia.

Beliau dijadualkan menyampaikan ucaptama pada Persidangan WorldSkills 2026 serta menghadiri majlis pembukaan pertandingan WorldSkills Shanghai 2026 di Pusat Pameran dan Konvensyen Kebangsaan (NECC) yang disempurnakan oleh Perdana Menteri China, Li Qiang.

Penyertaan Malaysia pada kejohanan edisi ke-48 ini menampilkan seramai 22 peserta muda yang bersaing dalam 21 kategori kemahiran menerusi misi “Road to Gold” bagi memburu pingat emas pertama negara di persada global. Kejohanan yang berlangsung dari 22 hingga 27 September ini menghimpunkan kira-kira 1,400 belia berkemahiran dari lebih 65 negara.

Rangka Lawatan ke Hangzhou dan Pertemuan Syarikat Gergasi

Selepas selesai program di Shanghai, Perdana Menteri dan delegasi akan menaiki kereta api berkelajuan tinggi ke Hangzhou, ibu kota wilayah Zhejiang, pada sebelah petang.

Di Hangzhou, jadual kerja Anwar merangkumi sesi pertemuan bersemuka bersama peneraju syarikat teknologi multinasional terkemuka termasuk AgiBot, Huawei, Alibaba Group, ZTE Group, serta syarikat automotif terkenal Geely. Beliau juga dijadualkan menghadiri majlis makan malam rasmi yang dihoskan oleh Li Qiang serta menyempurnakan pelancaran buku karyanya yang diterjemahkan ke dalam bahasa Mandarin bertajuk “Rethinking Ourselves: Justice, Reform, and Ignorance in Postnormal Times”.

Untuk rekod, China kekal sebagai rakan dagang terbesar Malaysia selama 17 tahun berturut-turut, dengan nilai perdagangan dua hala mencatatkan USD113.82 bilion (RM456.68 bilion) bagi tempoh Januari hingga Ogos tahun ini.

Sumber: BERNAMA

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved