Polis rampas 46.4kg syabu di Semporna

LocalPolitics
23 Oct 2025 • 2:56 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Polis Sabah berjaya menggagalkan cubaan menyeludup 46.4kg syabu bernilai RM1.484 juta dalam satu operasi di Semporna, baru-baru ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jauteh Dikun berkata kejayaan itu adalah hasil tindakan pantas oleh pegawai Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah selepas menerima maklumat daripada orang awam.

Beliau berkata sekitar jam 6.30 pagi pada 19 Oktober, pasukan rondaan polis menahan sebuah kenderaan mencurigakan yang dipandu seorang lelaki di Jalan Kampung Air, Semporna, yang membawa empat kotak besar berwarna coklat.

“Hasil pemeriksaan mendapati kotak terbabit mengandungi 45 bungkusan disyaki syabu dengan berat keseluruhan 46.4kg dan dianggarkan bernilai RM1.484 juta,” katanya pada sidang media di IPK Sabah, Rabu.

Kes itu disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Jauteh berkata suspek merupakan pendatang asing tanpa izin yang menetap di Pulau Pababag, Semporna.

“Jumlah 46.4kg itu mampu menampung penggunaan kira-kira 350,000 penagih bagi sekali penggunaan,” tambahnya.

Menurutnya, suspek akan direman sehingga 26 Oktober bagi membantu siasatan lanjut.

Polis turut menahan seorang lagi suspek di sebuah rumah tidak bernombor di Pulau Denawan, Semporna, berdasarkan maklumat yang diperoleh daripada tangkapan pertama.

“Walaupun tiada dadah ditemui pada suspek kedua, hasil siasatan mendapati dadah yang dirampas dipercayai berpunca dari Kota Kinabalu sebelum dibawa ke Semporna,” katanya.

Beliau menambah suspek kedua yang juga warga asing tanpa dokumen sah turut disiasat bagi mengenal pasti rangkaian pengedaran dadah yang beroperasi di negeri ini.

Sementara itu, Jauteh berkata JSJN Sabah turut mencatat beberapa kejayaan lain baru-baru ini, termasuk rampasan 1.01kg syabu di hadapan sebuah hotel di sini pada 20 Oktober dan 591 gram ganja di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada 15 September.

“Semua kejayaan ini adalah hasil kerjasama orang awam yang menyalurkan maklumat berharga kepada pihak polis.

“Ia menunjukkan betapa pentingnya peranan masyarakat sebagai rakan strategik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam membanteras aktiviti pengedaran dadah di Sabah,” katanya.