Prabowo Mahu Pendidikan Percuma Dari Sekolah Rendah Hingga Universiti

WorldPolitics
21 Sep 2026 • 5:05 PM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

Prabowo Mahu Pendidikan Percuma Dari Sekolah Rendah Hingga Universiti

Presiden Indonesia, Prabowo Subianto menyatakan keinginan mewujudkan pendidikan di semua institusi awam, bermula dari sekolah rendah hingga universiti diberikan secara percuma bagi memastikan kos pengajian tidak membebankan rakyat, lapor Detik.com.

Jelas Prabowo, beliau akan mengadakan mesyuarat khas bagi membincangkan kos pendidikan awam berkenaan.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena sambutan ulang tahun ke-28 Parti Amanat Nasional (PAN) di JCC, Jakarta pada Jumaat.

Pendidikan Percuma Hingga Universiti - Prabowo

Tambahnya, sepanjang dua tahun lalu kerajaan terus bekerja keras bagi menangani pelbagai masalah yang dihadapi rakyat pada awalnya.

“Banyak kejayaan yang kita capai kerana kita terus bekerja, kita terus bekerja sepanjang dua tahun ini.

"Akhirnya kita dituduh kurang berkomunikasi. Kurang berkomunikasi kerana kita terus bekerja, kita mengejar masa kerana rakyat tidak boleh menunggu lagi,” kata Prabowo

Beliau kemudian memberikan beberapa contoh masalah yang perlu ditangani segera, termasuk pembinaan jambatan di kampung serta kerja-kerja membaik pulih sekolah.

“Kanak-kanak tidak boleh menunggu, jambatan di kampung-kampung perlu dibina. Sekolah-sekolah perlu segera dibaiki, ada bumbung yang runtuh. Ada sekolah yang tidak mempunyai tandas yang baik, semua itu perlu kita baiki,” katanya.

“Gaji guru perlu ditambah baik, gaji hakim juga perlu ditambah baik. Kerana kita mahu membanteras rasuah, kita tidak mahu hakim-hakim kita disogok, kita tidak mahu hakim-hakim kita dibeli. Jururawat kita perlu dijaga, doktor-doktor kita juga perlu diberi perhatian,” tambahnya.

Prabowo kemudian mengumumkan rancangan untuk mengadakan mesyuarat terhad bagi membincangkan pendidikan percuma di sekolah dan universiti awam. Beliau menegaskan bahawa kos pendidikan awam perlu diberikan secara percuma.

Baca juga:

“Saya sangat bersetuju. Saya akan segera mengadakan mesyuarat terhad atau apa sahaja caranya, yang penting kos pendidikan awam mesti percuma. Kos pendidikan kerajaan bagi sekolah rendah, sekolah menengah pertama, sekolah menengah atas dan universiti awam mesti percuma,” katanya.

Prabowo turut menyentuh mengenai sumber peruntukan bagi merealisasikan pendidikan percuma tersebut. Menurutnya, wang yang diseleweng atau dikorupsi perlu dikembalikan dan digunakan untuk kepentingan rakyat.

“Nanti, nanti akan ada yang bertanya, ‘Dari mana wangnya?’ Wangnya ialah wang yang dikorupsi, diseleweng dan dicuri,” katanya.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved