PRN Melaka: Farzana tawar diri bertanding DUN Klebang

LocalPolitics
14 Oct 2026 • 1:16 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: PRN Melaka: Farzana tawar diri bertanding DUN Klebang
Farzana

MELAKA - Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Tangga Batu, Farzana Hayani Mohd Nasir menawarkan diri untuk bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Klebang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Farzana, 26, yang pernah bertanding sebagai calon Pakatan Harapan (PH) di DUN Sungai Rambai pada PRN lalu berkata, Klebang menjadi pilihannya kerana beliau merupakan anak jati Bukit Rambai.

Bagaimanapun katanya, keputusan mengenai pencalonannya masih tertakluk kepada pertimbangan dan keputusan pucuk pimpinan parti.

"Sebenarnya, Klebang menjadi pilihan saya sejak PRN Melaka sebelum ini, namun ketika itu saya ditawarkan bertanding di DUN Sungai Rambai. Saya terima tawaran itu untuk menimba pengalaman kerana ketika itu masih muda.

"Kali ini saya tawar diri bertanding di Klebang. Ini kali kedua saya menawarkan diri untuk dicalonkan, jadi memang berharap dapat menang di Klebang," katanya ditemui pada Rabu.

Katanya, Klebang juga merupakan antara kerusi sasaran PH untuk dimenangi pada PRN kali ini susulan PRN 2021 lalu menyaksikan kekalahan hanya sekitar 800 undi.

Mengulas dakwaan bahawa beliau bersikap sombong dan tidak mesra, Farzana menyifatkan itu sebagai pandangan peribadi oleh segelintir pihak yang tidak mempunyai isu lain yang mahu dibangkitkan.

“Kalau orang kenal saya, mereka tahu saya jenis macam mana orangnya dan sudah beberapa tahun saya meneruskan gerak kerja menyantuni masyarakat di kawasan DUN itu.

"Mungkin komitmen terhadap tanggungjawab yang digalas menyebabkan masa untuk berinteraksi dengan semua pihak agak terbatas," katanya.

Bagaimanapun baginya, kritikan yang diterima akan dijadikan pembakar semangat untuk bekerja lebih keras bagi membuktikan dakwaan terhadap dirinya tidak berasas.

PRN 2021 menyaksikan, Farzana tewas kepada calon Barisan Nasional (BN), Datuk Siti Faizah Abdul Azis yang memperoleh majoriti 1,137 undi.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved