Projek Naik Taraf Loji Rawatan Air Julau Dijangka Siap Tahun Ini, Atasi Masalah Bekalan Air

10 Mar 2025 • 1:49 AM MYT
I Love Borneo
I Love Borneo

Laman infotainment, gaya hidup dan pelancongan di Borneo

image is not available

RM413.8 juta diperuntukkan untuk naik taraf loji rawatan air Julau

Projek Naik Taraf Loji Rawatan Air Julau Dijangka Siap Tahun Ini, Atasi Masalah Bekalan Air. Projek naik taraf Loji Rawatan Air Julau yang dibina sejak tahun 1970-an dijangka dapat menyelesaikan masalah bekalan air bersih di kawasan ini, kata Ahli Parlimen Julau, Datuk Larry Sng.

Menurutnya, projek bernilai RM413.8 juta itu sedang berjalan dan dijadualkan siap menjelang hujung tahun ini.

image is not available
Projek Naik Taraf Loji Rawatan Air Julau Dijangka Siap Tahun Ini, Atasi Masalah Bekalan Air. Gambar hiasan.

“Berdasarkan maklumat daripada Jabatan Bekalan Air Luar Bandar Sarawak, loji ini telah dibina sejak tahun 1970-an.

“Usaha kerajaan Sarawak dalam menaik taraf loji ini bagi memenuhi keperluan penduduk setempat adalah langkah positif ke arah pembangunan infrastruktur serta peningkatan kemudahan asas di kawasan luar bandar,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas meninjau masalah hakisan tanah yang menjejaskan Rumah Engdawie di Taman Mausing hari ini.

Tiga Projek Berimpak Tinggi Bakal Dilaksanakan

Sng, yang juga Pengerusi Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, turut mendedahkan bahawa tiga projek berimpak tinggi akan dilaksanakan di Julau tidak lama lagi.

“Dua projek telah diluluskan, iaitu pembinaan sebuah balai bomba dan sebuah stesen minyak, manakala satu lagi masih dalam peringkat perancangan dan pertimbangan.

“Projek-projek ini dijangka memberi impak positif kepada penduduk di kawasan ini, terutamanya dari aspek sosioekonomi,” tambahnya.

Sumbangan Geran Untuk JKKK Rumah Panjang

Dalam lawatan tersebut, Sng turut menyerahkan geran projek kecil luar bandar berjumlah RM31,700 kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rumah Engdawie Simpang Julau dan JKKK Rumah Bunyak Nanga Dong.

Geran tersebut bertujuan untuk membantu kedua-dua JKKK dalam meningkatkan kemudahan asas dan kebajikan penduduk di rumah panjang masing-masing.

“Bantuan ini adalah salah satu langkah untuk memastikan masyarakat luar bandar turut mendapat manfaat daripada pembangunan yang sedang dijalankan,” katanya.

Baca juga artikel yang menarik: