Rancangan pelaksanaan NICE akan diteliti – Nancy Shukri

LocalPolitics
20 Oct 2026 • 1:59 PM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: Rancangan pelaksanaan NICE akan diteliti – Nancy Shukri

BUTTERWORTH : Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan meneliti rancangan pelaksanaan Pusat Kepakaran Penjagaan Bersepadu (NICE) untuk warga emas seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Belanjawan 2027, tempoh hari.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, ketika ini, perbincangan lanjut sedang dijalankan bersama pihak kerajaan di kedua-dua negeri yang terlibat iaitu Sarawak dan Pulau Pinang.

“Perkhidmatan ini (NICE) mungkin dikendalikan oleh pihak swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Jadi, apabila diumumkan dalam Belanjawan 2027 yang lalu, maka, KPWKM perlu meninjau perkara ini terlebih dahulu dan berbincang dengan kedua-dua negeri ini mengenai pelaksanaannya.

“Saya berpendapat, biarlah ia (NICE) dilaksanakan di dua negeri itu terlebih dahulu dan jika berjaya, kami menyokong sekiranya cadangan mewujudkan pusat ini dilaksanakan di seluruh negara pula,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Program Eliminate Violence Against Women (EVAW) Sempena Sambutan Hari Menangani Keganasan Terhadap Wanita 2026 di Seberang Jaya di sini.

Anwar ketika membentangkan Belanjawan 2027 sebelum ini berkata, penubuhan NICE di Sarawak dan Pulau Pinang antara lain bertujuan untuk berfungsi sebagai pusat latihan, penyelidikan dan penjagaan warga emas dalam usaha bagi mempersiapkan negara menuju ke arah status negara menua tidak lama lagi.-UTUSAN

 

The post Rancangan pelaksanaan NICE akan diteliti – Nancy Shukri appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved