Ribut Petir, Hujan Lebat Diramal Petang Ini

LocalEnvironment
2 Sep 2024 • 3:17 PM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

image is not available

Ribut Petir, Hujan Lebat Diramal Petang Ini

Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat melanda di kebanyakan kawasan di Semenanjung pada petang ini.

Beberapa daerah di Sabah dan Sarawak turut menerima cuaca yang sama.

Menurut MET Malaysia dalam kenyataan tersebut, amaran yang dikeluarkan adalah di negeri Perlis, Kedah, Pahang, Johor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

“Amaran tersebut turut dikeluarkan di beberapa kawasan pedalaman di Perak, Kelantan, Terengganu, Selangor dan Negeri Sembilan.

“Ribut petir turut diramalkan berlaku di beberapa tempat di Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman, Betong, Kapit, Bintulu dan Miri,” memetik hantaran itu.

Sementara itu, di Sabah pula kawasan yang dikeluarkan amaran ribut petir ialah di beberapa tempat di pedalaman dan Sandakan, manakala hujan pula di beberapa tempat di Pantai Barat dan Tawau.

Sementara itu, Pulau Pinang, Melaka, Sarikei, Sibu, Mukah dan Limbang dijangka cuaca baik.

“Bagi kawasan Labuan dan Kudat pula dijangka hanya berangin,” ujarnya.