Rombongan Bas Jemaah Haji Dirempuh Kenderaan Tentera Isr*el, Dipercayai Disengajakan

3 Jun 2025 • 11:29 AM MYT
Beautifulnara
Beautifulnara

Cerita dan gosip artis terbaru, sensasi dan panas

image is not available

Sebuah bas yang membawa jemaah haji pada awal pagi Sabtu lalu di Bandar Jenin, utara Tebing Barat telah dirempuh oleh sebuah kenderaan tentera Israel, lapor Sinar Harian.

Insiden tersebut berlaku berhampiran Dataran Pentadbiran Jenin ketika bas itu sedang bersiap untuk bertolak ke Bandar Jericho dan telah mencetuskan rasa panik dalam kalangan penumpang.

Menurut saksi dan pegawai tempatan, pelanggaran dua kenderaan itu dipercayai disengajakan dan Timbalan Gabenor Jenin, Mansour Al-Saadi juga mengesahkan bahawa kenderaan tentera Israel merempuh secara langsung bas itu.

Bas itu membawa jemaah warga emas, kebanyakannya terdiri daripada ahli keluarga syuhada dan rakyat Palestin yang cedera.

image is not available

Beberapa penumpang lain juga dilaporkan menghidap penyakit kronik. Meskipun tiada kecederaan yang berlaku namun bas mengalami kerosakan dan insiden terbabit menyebabkan tekanan emosi yang besar dalam kelangan jemaah.

image is not available

image is not available

Terdahulu, jemaah haji terbabit dijadualkan menyeberangi sempadan Jambatan Karama dari sana ke Jordan sebelum meneruskan perjalanan ke Arab Saudi untuk menunaikan ibadah haji.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

image is not available 5 days ago

(VIRAL) "Dihalang Naik Pesawat, Tapi Allah Panggil Juga" – Kisah Perjalanan Tunai Haji Lelaki Ini Buat Ramai Tersentuh