Sabah komited perkukuh persahabatan dengan China

27 Sep 2025 • 3:06 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Kerajaan Sabah kekal komited untuk memupuk kerjasama yang saling menguntungkan dengan China, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

“Kami komited menyelaraskan strategi pembangunan, mengenal pasti peluang baharu dan memperluas bidang kerjasama.

“Kami bersedia bekerjasama rapat dengan Konsulat Jeneral China di Kota Kinabalu serta semua pemegang taruh di Sabah untuk terus memperkukuh persahabatan yang sudah lama terjalin sekali gus menyumbang kepada pembinaan komuniti Sabah-China dan Malaysia-China dengan masa depan bersama,” katanya pada Sambutan Ulang Tahun ke-76 Penubuhan Republik Rakyat China di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), Khamis.

Ucapannya dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri II merangkap Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam.

Ketua Menteri berkata Sabah dengan kepelbagaian budaya serta keharmonian sosialnya, sangat menghargai persahabatan yang berpanjangan dengan rakyat China.

“Kami bersedia memainkan peranan unik dalam memperkukuh hubungan Malaysia-China serta menyumbang kepada pembinaan komuniti China-Malaysia dengan masa depan bersama,” tambahnya.

Hajiji menegaskan bahawa hubungan Malaysia-China kini berada pada tahap yang belum pernah dicapai sebelum ini.

Merujuk kepada perkembangan terkini, beliau berkata lawatan negara Presiden China Xi Jinping ke Malaysia pada April lalu serta pertemuan beliau baru-baru ini dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa Sidang Kemuncak Pertubuhan Kerjasama Shanghai mencerminkan kekuatan kerjasama terbabit.

“Perdana Menteri kita mengulangi komitmen Malaysia untuk mendalamkan lagi kerjasama dengan China yang membawa manfaat nyata kepada kedua-dua negara.

Hubungan rapat di peringkat tinggi ini turut memberi momentum baharu kepada hubungan serta kerjasama Sabah-China,” katanya.

Hajiji turut menekankan bahawa China kini merupakan rakan dagang terbesar bagi Malaysia dan Sabah.

“Kerjasama Sabah-China merangkumi pelbagai sektor, bukan sahaja memberi tumpuan kepada ekonomi tetapi juga memperkukuh hubungan rakyat dengan rakyat.

Kolaborasi ini meliputi bidang pertanian dan perikanan, tenaga boleh diperbaharui, minyak dan gas, infrastruktur, perdagangan, pembuatan, pelancongan, pendidikan dan pertukaran budaya — yang memberi manfaat nyata kepada kedua-dua pihak.

“Marilah kita mendalami kerjasama ini supaya bersama-sama kita dapat menyumbang kepada hubungan Malaysia-China yang lebih kukuh serta membina rantau yang stabil dan makmur. Bersama-sama, kita bina kepercayaan, berkongsi kemajuan dan membentuk masa depan,” katanya.

Turut hadir ialah Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kota Kinabalu Dr Zhu Xinglong, Menteri-Menteri Kabinet Negeri serta pemimpin masyarakat dan perniagaan Cina Sabah.