Setinggan di Manggatal diminta kosongkan rumah

4 Aug 2022 • 1:14 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Kira-kira 250 setinggan yang masih menduduki tanah seluas 100 ekar milik sebuah syarikat hartanah selama bertahun-tahun termasuk yang baharu kurang setahun di Kg Labau, Manggatal dekat sini, digesa mengosongkan rumah masing-masing susulan pengeluaran notis pengusiran ketiga yang berakhir pada Isnin (1 Ogos).

Kira-kira 200 notis pengusiran dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu kepada setinggan yang kebanyakannya penduduk tempatan selepas Hari Raya Aidilfitri tahun ini yang memberi mereka masa yang mencukupi untuk keluar dari rumah mereka kerana kerja meroboh rumah mereka akan dilaksanakan.

Tanah bersebelahan pusat sekolah memandu itu adalah milik syarikat berpangkalan di Sandakan, Mestarco, yang merupakan syarikat saudara kepada Prima Land & Development yang membeli tanah CL seluas 100 ekar 20 hingga 30 tahun lalu pada tahun 80-an dan 90-an.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved