SKMM Sita Lebih 10,000 Peralatan Komunikasi Tidak Diperakui Standard Teknikal

LocalTechnology
7 Jan 2026 • 12:14 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memaklumkan bahawa sebanyak 10,112 peralatan komunikasi yang tidak diperakui mengikut standard teknikal telah disita dalam operasi bersepadu yang dikenali sebagai Op Optik. Tindakan ini melibatkan peralatan yang dijual secara fizikal serta melalui platform e-dagang dan media sosial.

image is not available

Memetik rakaman video yang dikongsikan melalui platform X, operasi tersebut turut memperlihatkan penyitaan pelbagai produk termasuk kamera litar tertutup (CCTV) serta beberapa peralatan sokongan operasi premis seperti komputer, mesin cetak, telefon bimbit dan router WiFi. SKMM menegaskan bahawa penguatkuasaan akan terus dipergiat dari semasa ke semasa bagi membanteras penjualan peralatan komunikasi tidak diperakui.

Menurut SKMM lagi, tindakan tegas ini merupakan sebahagian daripada usaha berterusan untuk mengawal selia pasaran komunikasi serta memastikan hanya peralatan yang diperakui dan memenuhi piawaian ditawarkan kepada pengguna di Malaysia.

— MCMC (@MCMC_RASMI) January 6, 2026
Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved