SPRM serah notis isytihar harta kepada Nazir Hussin, abangnya

LocalPolitics
29 Oct 2026 • 7:51 PM MYT
Kosmo Online
Kosmo Online

Hub berita berintegriti dan sensasi dalam dan luar negara.

Image from: SPRM serah notis isytihar harta kepada Nazir Hussin, abangnya

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menyerahkan notis pengisytiharan harta kepada ahli perniagaan, Datuk Seri Nazir Hussin Akhtar Hussin dan abangnya, Datuk Mubarak Hussain pada 20 Oktober lalu.

Nazir Hussin hadir ke Ibu Pejabat SPRM Putrajaya untuk menerima notis di bawah Seksyen 36(1)(a) Akta SPRM 2009, manakala Mubarak Hussain menerima notis itu di kediamannya.

Ketua Pesuruhjaya, SPRM Datuk Seri Abd. Halim Aman ketika dihubungi mengesahkan perkara itu, dan menyatakan kedua-dua mereka telah akur untuk menerima notis berkenaan.

Pada 14 Oktober lalu, SPRM memanggil Nazir Hussin, isteri dan pembantunya bagi membantu siasatan berhubung penyelewengan dan salah guna kedudukan dalam urusan pelaburan bernilai kira-kira RM10 juta.

SPRM memaklumkan kehadiran bekas Pengerusi Yayasan Bank Rakyat itu adalah untuk menerima notis pengisytiharan harta, manakala isteri dan pembantunya dirakam percakapan.

Abd. Halim dilaporkan berkata, Nazir Hussin enggan menerima notis itu dengan alasan beliau sudah memfailkan permohonan injunksi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi menghalang pelaksanaan arahan mengikut Seksyen 36 Akta SPRM 2009. – Bernama

The post SPRM serah notis isytihar harta kepada Nazir Hussin, abangnya appeared first on Kosmo Online.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved