‘Tak perlu kejut sahur cara begini’ – Pendakwah

LocalOpinion
3 Mar 2026 • 12:56 PM MYT
The Reporter
The Reporter

Malay site offers reporting updates and viral community news from Malaysia

image is not available

Satu rakaman video tular di media sosial memperlihatkan sekumpulan individu yang berarak di kawasan perumahan Balakong, disusuli dengan paluan gendang dan bacaan selawat sebagai panggilan untuk mengejutkan penduduk setempat bersahur.

Dalam video tersebut, mereka dilihat memukul tong dram sambil bergerak beramai-ramai, mencipta suasana meriah. Namun, perbuatan itu turut mendapat kritikan ramai kerana dilakukan pada masa dan tempat yang dianggap tidak sesuai.

Menurut pendakwah Ustaz Nasrullah, amalan sahur adalah sunat dan tidak wajar mengganggu orang lain dengan cara berarak atau bising.

“Hukum sahur adalah sunat; tidak perlu kejut orang sebegini kerana masing-masing sudah ada jam loceng atau telefon pintar pada zaman sekarang,” katanya.

— Nasrullah 🇵🇸 (@mnasrullah00) March 2, 2026
Baca juga:

Perbuatan berkenaan secara tidak langsung mengganggu jiran setempat dan menurutnya, dikategorikan sebagai haram.

“Adapun, menganggu jiran adalah haram,” jelasnya.

Walaupun niat untuk membantu orang bangun bersahur dilihat baik, masyarakat diingatkan agar mengekalkan adab dan sensitiviti terhadap jiran serta mematuhi etika persekitaran ketika berbuat kebaikan.

The post ‘Tak perlu kejut sahur cara begini’ – Pendakwah appeared first on The Reporter.