
SEPANG, 22 Jun 2026 – Toyota GAZOO Racing (TGR) Vios Challenge Musim 9 Pusingan 2 menyajikan aksi perlumbaan yang penuh dramatik di Litar Antarabangsa Petronas Sepang apabila perebutan kejuaraan semakin sengit menjelang separuh musim.
Seramai 37 pemandu bertanding dalam kelas Super Sporting, Sporting dan Rookie, manakala Classic Challenge turut menarik penyertaan 25 pemandu daripada 14 jentera. Acara ini turut mencatat tontonan penstriman langsung mencecah 618,000 penonton.
Mitchell Cheah Kembali Ke Puncak

Dalam kelas Super Sporting, bekas juara musim 2024, Mitchell Cheah, mencuri tumpuan apabila memenangi Perlumbaan 1 selepas memulakan saingan dari kedudukan ketujuh di grid. Beliau berjaya memintas pendahulu perlumbaan, Nabil Azlan, pada peringkat akhir perlumbaan untuk meraih kemenangan penting.
Bagaimanapun, Perlumbaan 2 menyaksikan William Ho dari Toyotsu Racing muncul pemenang selepas memanfaatkan kesilapan pesaingnya untuk mendahului saingan. Nabil Azlan sekali lagi menaiki podium di tempat kedua, menjadikannya antara pelumba paling konsisten sepanjang hujung minggu tersebut.
Pelumba Antarabangsa Menyerlah


Kelas Sporting menyaksikan dominasi pelumba antarabangsa apabila Varunchit Wattanathanakun (Monai) dari Thailand memenangi Perlumbaan 1 dengan kelebihan lebih 11 saat ke atas pencabar terdekatnya.

Perlumbaan 2 pula menjadi milik Adam Mikail dari G-Mart Best Autosport yang berjaya menamatkan perlumbaan di hadapan Justin Toh dan Taj Aiman.
Bintang Muda Terus Bersinar

Dalam kelas Rookie, Imran Iskandar meraih kemenangan pertamanya musim ini dalam Perlumbaan 1 selepas dua kali menamatkan perlumbaan di tempat kedua pada pusingan pembukaan.
Namun perhatian turut tertumpu kepada Ethen Low yang baru sahaja layak berlumba selepas mencapai umur 16 tahun. Pelumba muda itu mencatat dua podium berturut-turut termasuk kemenangan dalam Perlumbaan 2, sekali gus menjadikan debut perlumbaannya sesuatu yang cukup istimewa.
Classic Challenge Penuh Drama
Kelas Classic Challenge menyajikan detik paling mendebarkan sepanjang hujung minggu apabila kereta keselamatan terpaksa dikeluarkan dua kali dalam Perlumbaan 1 susulan beberapa insiden di litar.
Pasangan Kenny Lee dan Loke Yin Yi dari Kegani Racing Academy muncul juara Perlumbaan 1 sebelum menamatkan Perlumbaan 2 di tempat kedua. Perlumbaan kedua pula dimenangi oleh adik-beradik Bradley Benedict dan Brendan Paul Anthony selepas pertarungan sengit sehingga ke garisan penamat.
Pusingan 3 Menanti

Dengan hadiah keseluruhan berjumlah RM876,000 untuk musim ini, TGR Vios Challenge terus mengukuhkan kedudukannya sebagai siri perlumbaan sedan produksi paling lama dianjurkan oleh pengeluar automotif di Malaysia.
Pusingan ketiga dijadual berlangsung pada 25 hingga 26 Julai 2026 di Litar Antarabangsa Petronas Sepang, kali ini menggunakan konfigurasi penuh sepanjang 5.543 kilometer yang dijangka memberikan cabaran lebih besar kepada semua peserta.
The post TGR Vios Challenge Musim 9 Pusingan 2: Aksi Sengit Warnai Separuh Musim Kejuaraan appeared first on TW Media.


