Tiga didakwa pecah masuk, niat mencuri

8 Nov 2022 • 4:29 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Tiga lelaki termasuk seorang warganegara India, didakwa memecah masuk ke dalam sebuah rumah milik seorang lelaki dengan niat mahu mencuri.

Awangku Sukry Pg Mahmud, 41, Mudim Sakin, 65, dan Haliba Batcha, 39, mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Azreena Aziz, kepada pertuduhan terhadap mereka pada Isnin.

Mereka didakwa menceroboh rumah milik Abu Bakar @ Amit Talip, 66, pada 5.30 petang 27 Okt tahun ini di Kg Kayai, Membakut di Beaufort.

Kesalahan mengikut Seksyen 457/34 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 14 tahun, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 5 Dis untuk pengurusan kes dan 10–11 Julai 2023 untuk perbicaraan kes.

Ketiga-tiga mereka ditawarkan ikat jamin RM8,000 dengan dua penjamin tempatan dan diperintah melaporkan diri di balai polis sebulan sekali selain pasport mereka, jika ada, disimpan oleh mahkamah sehingga kes mereka selesai.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nur Faezah Jafry membantah ikat jamin.

Tetapi tiga tertuduh memohon ikat jamin diberikan kepada mereka.

Awangku memberitahu mahkamah bahawa dia perlu menjaga isteri dan anak-anak. Sementara itu, Mudim berkata dia sakit dan sudah tua.

Haliba, yang merupakan pemegang pasport dan tidak begitu memahami Bahasa Malaysia, memberitahu mahkamah dia membeli katil daripada Awangku dan tidak memecah masuk ke dalam rumah itu.

Dia mendakwa dia tidak tahu katil itu adalah barang curi dan hanya mendapat tahu mengenainya selepas ditahan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.