Tiga lelaki simpan barang curi dipenjara 36 bulan

18 Jun 2022 • 12:21 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Tiga lelaki dipenjara sejumlah 36 bulan oleh Mahkamah Majistret pada Jumaat kerana menyimpan barang curi.

Rabuan Sehan, 34, mengaku bersalah di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie atas tuduhan menyimpan dua jam tangan curi milik Tee Han Teng pada jam 3.30 petang 2 Feb tahun ini di sebuah rumah di kawasan perumahan KKIP di Sepanggar.

Rabuan dipenjara 18 bulan.

Terdahulu, mahkamah diberitahu oleh pihak pendakwaan bahawa dua jam tangan itu adalah antara barang berharga yang dicuri dari rumah Tee di Luyang pada Januari.

Rabuan diperintahkan menjalani hukuman itu mulai tarikh dia ditangkap.

Nasmir Nasir dipenjara 13 bulan selepas mengaku menyimpan motosikal curi milik Raziz Saiman pada jam 3.20 petang 8 Jun di Pavilion Bundusan, Penampang.

Pihak pendakwaan memberitahu Majistret Lovely Natasha Charles bahawa kenderaan itu dilaporkan hilang dari satu tempat letak kereta di Putatan pada 6 Mei lalu.

Nasmir ditahan polis pada 8 Jun lalu dan mengaku bahawa motosikal yang ditunggangnya adalah kenderaan curi.

Mahkamah memerintahkan Nasir menjalani hukuman itu mulai tarikh dia ditangkap dan dirujuk ke Jabatan Imigresen kerana dia tidak mempunyai dokumen pengenalan diri.

Sementara itu, Faijal Maidin dijatuhi hukuman penjara lima bulan kerana menyimpan televisyen dan alat penimbang dicuri.

Faijal, 35, mengaku bersalah memiliki barang-barang curi milik Garbhun Hussin pada jam 2.30 petang 17 Mac lalu di sebuah rumah di Kg Numbak, Manggatal.

Mahkamah mendengar daripada pihak pendakwaan bahawa barang-barang itu adalah antara harta yang dicuri dari rumah pengadu di Inanam pada 17 Feb. Faijal juga diperintahkan menjalani hukuman penjara dari tarikh dia ditangkap.

Rabuan, Nasmir dan Faijal masing-masing didakwa mengikut Seksyen 411 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan oleh Inspektor Albert Basiri, Kelvan Elson Maik dan Suzie @ Stephanie Kupit.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.