Trump bakal serah trofi Piala Dunia, kata Infantino

WorldFootball
24 Jun 2026 • 7:30 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: Trump bakal serah trofi Piala Dunia, kata Infantino
Infantino mengesahkan Trump bakal membuat kemunculan pada perlawanan akhir Piala Dunia. Foto Agensi

PRESIDEN Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dijangka memainkan peranan utama dengan menyerahkan trofi Piala Dunia kepada pasukan juara pada final 20 Julai ini (3 pagi waktu Malaysia) di Stadium New York New Jersey, menurut Presiden Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA), Gianni Infantino.

Infantino berkata, beliau dan Trump telah membina hubungan rapat menjelang kejohanan tersebut, sekali gus membuka laluan kepada penglibatan istimewa pemimpin berkenaan dalam upacara kemuncak final.

“Kami akan bersama Presiden AS menikmati perlawanan akhir dan menyerahkan trofi kepada juara, sudah tentu,” kata Infantino dalam wawancara bersama Fox and Friends.

Apabila ditanya sama ada kedua-duanya akan sama-sama berada di pentas penyerahan trofi, Infantino menjawab: “Sudah tentu, kami sentiasa bersama.”

Pada 20 Jun lalu, Trump tidak hadir pada perlawanan pembukaan Piala Dunia di laman sendiri sebaliknya diwakili oleh Setiausaha Negara, Marco Rubio.

Trump sebelum ini turut melakukan perkara sama ketika final Piala Dunia Kelab di AS yang menyaksikan Chelsea menewaskan Paris Saint-Germain.

Dalam aksi tersebut, Trump kekal berada di pentas kemenangan selepas menyerahkan trofi kepada kapten Chelsea, Reece James sebelum situasi itu mencuri perhatian ramai.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved