Ujian sistem bayaran jalan Genting Highlands bermula 2 April

LocalTravel
25 Mar 2026 • 1:22 PM MYT
Scoop.my
Scoop.my

News You Can Use, Investigative Reports, Sports, Videos, and Analysis

image is not available

KUALA LUMPUR – Ujian sistem bayaran jalan untuk Jalan Genting Highlands akan bermula pada 2 April, menurut Lingkaran Cekap Sdn Bhd (LCSB), pengendali jalan berkenaan.

LCSB berkata ujian akan dijalankan di dua pintu masuk — Genting Sempah dan bulatan Gohtong Jaya — bagi memastikan sistem berfungsi lancar sebelum pelaksanaan penuh.

“Sepanjang tempoh ujian, tiada bayaran akan dikenakan untuk menggunakan Jalan Genting Highlands.

Bagaimanapun, pengguna jalan yang dibenarkan masih diwajibkan mengetap kad pembayaran mereka, seperti Touch ‘n Go atau kad debit/kredit, di setiap gantri untuk tujuan ujian semasa melalui jalan berkenaan,” katanya dalam notis pemberitahuan awam bertarikh 23 Mac.

Syarikat itu tidak menyatakan tempoh ujian akan berlangsung. LCSB turut menegaskan pemandu perlu terus mematuhi peraturan dan undang-undang penggunaan jalan di Genting Highlands, termasuk sebarang keperluan tambahan yang akan diperkenalkan.

“Ini memastikan operasi berjalan lancar dan akses selamat untuk semua,” tambahnya.

Pada November tahun lalu, Genting Malaysia Bhd mengesahkan rancangan untuk mengenakan bayaran ke atas kenderaan yang menggunakan jalan persendirian sepanjang 24km ke Genting Highlands.

Syarikat berkata caj itu diperlukan berikutan peningkatan kos penyelenggaraan yang telah ditanggung sejak 1960-an.

Namun, kadar bayaran masih belum diumumkan. - 25 Mac, 2026

The post Ujian sistem bayaran jalan Genting Highlands bermula 2 April appeared first on Scoop.