Untung bersih ITMAX lonjak 127.4% kepada RM15 juta pada 1QFY23 didorong permintaan kukuh
diyana
18/05/2023 - 14:38
KUALA LUMPUR 18 Mei - ITMAX System Berhad telah mencatatkan lonjakan 127.4% dalam keuntungan bersih pada suku pertama tahun kewangan berakhir 2023 (1QFY23) kepada RM15 juta berbanding RM6.7 juta dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.
Pendapatan kumpulan turut meningkat sebanyak 80.1% kepada RM34.7 juta daripada RM19.3 juta pada suku pertama tahun kewangan 2022 (1QFY22).
Keputusan 1QFY23 yang baik ini didorong oleh peningkatan yang ketara dalam kedua-dua segmen perkhidmatan pengawasan dan analisis video, dan segmen perkhidmatan pembekalan, pemasangan dan penyelenggaraan.
Kedua-dua segmen ini telah menyumbang kepada peningkatan pendapatan masing-masing sebanyak 78.2% dan 109.2% berbanding 1QFY22.
Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif Sistem ITMAX, William Tan berkata pencapaian tersebut menyerlahkan permintaan kukuh yang berterusan untuk penyelesaian bandar pintar.

Beliau berkata permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian bandar pintar menjadi petanda baik untuk rancangan pengembangan geografi, di mana kumpulan itu telah menerima banyak pertanyaan daripada majlis perbandaran tempatan berkaitan pelaksanaan penyelesaian bandar pintar.
“Pelanggan berpotensi ini telah melihat apa yang sedang dilaksanakan oleh ITMAX di Kuala Lumpur dan mereka telah memberikan maklum balas yang positif kepada kami.
“Kami menjangkakan bahawa momentum positif dalam penggunaan penyelesaian bandar pintar yang semakin meningkat ini bukan sahaja berterusan tetapi akan terus meningkat pada tahun-tahun akan datang,” tambahnya.
ITMAX merupakan syarikat yang terlibat dalam perniagaan pembekalan, pemasangan dan penyediaan sistem rangkaian ruang awam dan telah disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada 13 Disember 2022. -DagangNews.com
