Van Pelajar SMK Lake Terbalik, 3 Pelajar Cedera Dan 3 Selamat

6 Nov 2024 • 6:18 PM MYT
I Love Borneo
I Love Borneo

Laman infotainment, gaya hidup dan pelancongan di Borneo

image is not available

Insiden van sekolah terbalik di Bau, 6 pelajar terlibat dalam kemalangan

Van Pelajar SMK Lake Terbalik, 3 Pelajar Cedera Dan 3 Selamat. Tiga pelajar mengalami kecederaan ringan manakala tiga yang lain selamat dalam satu kejadian van terbalik di Jalan Kampung Pangkalan Tebang pagi tadi.

Menurut pegawai dari Pejabat Kesihatan Daerah Bau, dua mangsa yang cedera telah dihantar ke Klinik Kesihatan Krokong sekitar pukul 8.25 pagi.

image is not available
Van Pelajar SMK Lake Terbalik, 3 Pelajar Cedera Dan 3 Selamat

“Mangsa pertama, seorang pelajar lelaki berusia 16 tahun, mengalami luka lecet di tapak tangan kiri (ringan) dan sakit di bahagian rusuk kiri bawah tanpa lebam atau kesukaran bernafas. Tanda-tanda vitalnya dilaporkan stabil.

“Mangsa kedua, seorang pelajar lelaki berusia 18 tahun, mengalami luka lecet di tangan dan beberapa tempat lain, serta luka koyak sedalam 1cm di dahi. Bagaimanapun, mangsa menolak untuk dijahit,” katanya kepada DayakDaily.

Sementara itu, mangsa ketiga, seorang pelajar perempuan berusia 16 tahun, tiba di Hospital Bau pada pukul 8.20 pagi, dibawa oleh orang awam yang lalu di kawasan kejadian.

“Beliau mengalami kecederaan tisu lembut dan kemudiannya dibenarkan pulang,” tambahnya.

Sekitar pukul 7.30 pagi tadi, sebuah van yang membawa pelajar SMK Lake telah terjatuh ke cerun tepi jalan dan terbalik di Jalan Kampung Pangkalan Tebang.

Semua mangsa berjaya keluar dari kenderaan dengan bantuan orang awam sebelum dibawa ke Hospital Bau dan Klinik Kesihatan Krokong, sebelum ketibaan pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak (Bomba).

Baca juga artikel yang berkaitan dengan kemalangan yang berlaku di Sarawak: