Zaidatul sasar tiket Sukan SEA Thailand

1 Feb 2025 • 8:10 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Zaidatul (tengah) mahu mengekalkan prestasi terbaik untuk meraih slot ke Sukan SEA Thailand Disember depan. Foto: Agensi

ATLET pecut sensasi negara, Zaidatul Husniah Zulkifli memasang impian untuk terus mengalas cabaran Malaysia pada Sukan SEA Thailand 2025 akhir tahun ini.

Justeru di sebalik hasrat tersebut, pelari berusia 32 tahun itu mahu fokus dalam setiap latihan dan sentiasa menambah baik teknik larian.

“Sudah tentu sasaran saya untuk musim ini adalah melayakkan diri ke Sukan SEA selain melakukan catatan terbaik peribadi tahun ini,” katanya.

Atlet yang berasal dari Alor Setar, Kedah itu pada pertengahan bulan ini meluahkan rasa syukur apabila rekod kebangsaan 100 meter (m) diiktiraf oleh Olahraga Dunia (WA).

Zaidatul membuat catatan 11.49 saat (s) pada Kejohanan Olahraga Terbuka Perlis, Oktober tahun lalu.

Sebelum ini, rekod terpantas dipegang G Shanti menerusi catatan 11.50s yang dilakukan di Kuala Lumpur pada 7 Mei 1993.

Di sebalik pencapaian tersebut Zaidatul tekad untuk mengekalkan prestasi cemerlang dalam setiap kejohanan bagi memastikan kedudukannya dalam senarai atlet pelari pecut negara tidak terjejas.

Temasya dwitahunan tersebut dijadualkan berlangsung di Bangkok, Chonburi dan Songkhla bermula 7 hingga 19 Disember depan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved