LG Akan Melaburkan RM12 Bilion Untuk Membina Kilang Pembuatan OLED

TechnologyDigital
17 Aug 2021 • 11:04 AM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

LG mungkin telah menamatkan bisnes pembuatan peranti pintar mereka, tetapi di arena global, mereka masih lagi diantara pembuat peranti elektrik yang disukai ramai, khususnya dengan siri televisyen pintar mereka yang menggunakan panel OLED buatan mereka sendiri.

Dengan ini, LG baru-baru ini telah mengumumkan bahawa mereka akan melaburkan wang sebanyak $2.8 bilion (~RM12 bilion) untuk membangunkan sejumlah kilang pembuatan OLED bersaiz kecil dan sederhana di sekitar Korea Selatan.

LG dilaporkan akan membangunkan kilang-kilang ini tidak lama lagi, dan akan disiapkan sepenuhnya menjelang bulan Mac 2024 kelak. LG akan menggunakan kilang-kilang ini untuk membangunkan panel OLED generasi keenam mereka yang akan digunakan pada pelbagai jenis peranti dan alat elektrik/elektronik.

Sumber: Reuters